Profi poloskákkal hallgatták le a győri polgármestert

Vágólapra másolva!
A lehallgatott győri polgármester, Balogh József és a poloskákat felderítő cég vezetője is azt állítja, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben- nem olcsó, könnyen beszerezhető szerkezetekre bukkantak a polgármester és a jegyző irodáiban. A megyei alelnök megerősítette, hogy hónapokkal korábban az ő irodájában is találtak lehallgató készüléket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség továbbra sem közöl részleteket a győri városházán kitudódott lehallgatási ügyben folyó nyomozásról. Az egyik érintett - a város polgármestere - azonban elmondta az [origo]-nak, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem olcsó, könnyen beszerezhető berendezésekről van szó, és hogy csupán az ő és a jegyző irodájában találtak ilyen berendezést, az alpolgármesterében nem.

Korábban több médium, így az [origo] is arról adott hírt, hogy a győri városházán a polgármester és a jegyző irodáján kívül az egyik alpolgármesternél szintén találtak poloskát. A polgármester szerint az alpolgármestert összetéveszthették a megyei alelnökkel, akinél szintén találtak lehallgató berendezést, csak hónapokkal korábban. Az alelnök nem csinált ügyet ebből - közölte a polgármester.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, Maurer János az [origo]-nak elmondta, hogy az ő irodájában, a Megyeházán a faburkolat alatt találtak egy készüléket néhány hónappal a választások előtt. Maurer biztonsági szakemberekhez fordult, akiknek nem sikerült megállapítaniuk, hogy "ki lehet a vonal másik végén". A szakemberek tanácsára az alelnök nem tett feljelentést, a készüléket pedig a helyén hagyták. Vannak elképzelései, hogy kik lehetnek az ügy hátterében, de erről nem kívánt nyilatkozni.

Az alelnök úgy figyelt fel a poloskára - mondta, hogy bizalmas beszélgetések során elhangzott mondatokat hallott vissza későbbi vitákon. Azóta nem tart fontos megbeszéléseket az irodájában, inkább sétálni megy beszélgetőpartnereivel, bár a poloska aligha van már a szobában, azt ugyanis azóta felújították.

A két szerkezetet még március elején találták a városi vezetők irodájában, ám ezt a választások miatt akkor nem hozták nyilvánosságra, csupán feljelentést tettek a rendőrségen. Az ügyről először az egyik helyi lap számolt be május 28-án kedden. A városházi ellenzék [origo] által megkérdezett képviselője szerint azonban megrendezett botrányról van szó, amely csak véletlenül pattanhatot ki, és azért nem hozták korábban nyilvánosságra, mert Balogh már az első fordulóban nyert a választásokon. Az ellenzéki politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy olcsó, könnyen beszerezhető szerkezetekről volt szó.

Ezt azonban mind a polgármester, mind a poloskákat felderítő cég cáfolta. Enyedi Róbert, a Deszant Bt. vezetője elmondta az [origo]-nak, hogy a szerkezetek profi munkák voltak, ilyet csak felkészült, ezzel a területtel foglalkozó szakember készíthetett. Enyedi Róbert szerint a lehallgatók értéke, a hozzájuk szükséges vevőberendezésekkel együtt több százezer forint lehetett, de elérhette akár az egymilliót is.

A két poloskával kapcsolatban Balogh József elmondta, hogy az ő irodájában talált szerkezet egy használaton kívüli telefonkészülékben volt elrejtve, energiáját a telefon tápfeszültségéből nyerte, és a szobában folyó beszélgetéseket továbbította. A poloska olyan erővel sugárzott, hogy időnként be is gerjedt - mondta a polgármester.

A jegyző irodájában a szárazvirág-tartóban bukkantak a lehallgatóra, amelyet egy lítium elem táplált, és 100-150 méteres távolságból, távirányítással lehetett ki- bekapcsolni. Balogh József szerint az utóbbi készülék értéke milliós nagyságrendű.

A polgármester - mint elmondta - január táján észlelte személyesen is, hogy kisebb jelentőségű ügyekben folytatott telefonbeszélgetései összekeveredve érkeznek vissza hozzá. Többször is előfordult ugyanis, hogy valakivel beszélt valamiről, ám a hozzá visszaérkező információkban már valaki más szerepelt mint beszélgetőtárs ugyanabban a témában. A szakemberek a jegyző irodájában talált szerkezet elemének lemerültségi szintjéből arra következtettek, hogy fél éve szerelhették be.

Balog József szerint legalább kétszer járhattak idegenek az irodákban. Egyszer, amikor felmérték a terepet, majd másodszor, amikor felszerelték a készülékeket. A polgármester úgy véli, a poloskákat beszerelők valakit lefizethettek, hogy bejuthassanak a helyiségekbe. Az irodákhoz rajta, illetve a jegyzőn kívül a takarítóknak és a portásoknak van kulcsuk - mondta Balogh, akinek van tippje arra is, hogy ki hallgathatta le, ám ezt nem kívánta a sajtó nyilvánosságával közölni.

Korábban:

MSZP: Figyelték politikusainkat