Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gripen-bérlet helyett vásárlás

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a svéd Gripeneket nem bérelni, hanem megvenni fogja Magyarország, ha az erről kért ajánlat nem tér el jelentősen a jelenleg érvényben lévő 108 milliárdtól - írja a Népszava. Az új honvédelmi vezetés legszívesebben felbontaná a bérleti szerződést, de erre egyelőre úgy tűnik, nemigen van lehetőség. A 14 darab Gripen harcigép alkalmatlan a NATO-val közös légvédelmi feladatok ellátására.
Vágólapra másolva!

A Juhász Ferenc vezette honvédelmi tárca át fogja vizsgálni az elődje által kötött Gripen vadászgépekre vonatkozó bérleti szerződést, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs esély az üzlet visszamondására. A miniszter inkább bérelni, mint megvenni szeretné a gépeket. Ez akkor lehetséges, ha a kért ajánlat nem tér el jelentősen a szerződésben foglalt jelenlegi 108 milliárd forintos összegtől.

Juhász szerint az Orbán-kormány elkötelezettségével az a gond, a Gripenek nem NATO-kompatibilisek többletköltséget jelentő átalakítások nélkül, és a beszerzés nem oldja meg a szövetségi vállalásunkat.

Megfelelő tájékozódás után újra tárgyalnak az orosz MiG 29-es vadászgépek sorsáról is, mondván, nagy luxus lenne kidobni azokat.

A szerződések ellentételezéseként szereplő beruházásokról az új miniszter a Népszavának elmondta: azon lesznek, hogy ne baráti alapon történjen a térségek kijelölése, hanem a gazdasági érdeket és rászorultságot vegyék figyelembe.

Korábban:

Kormánypárti települések a Gripen-program nyertesei

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről