Az olaszok beismerték a madárpusztítást

Vágólapra másolva!
Noha hazájukban tett írásos nyilatkozatukban beismerték tettüket, nincs sok esély arra, hogy felelősségre vonják a tavalyi madárpusztításban vétkesnek tartott olasz vadászokat. Eddig kilenc magyar gyanúsítottja van az ügynek, közülük öten előzetes letartóztatásban.
Vágólapra másolva!

Bár több mint fél év telt el azóta, hogy közel 12 ezer védett madár, köztük 38 védett faj tetemére bukkantak egy olasz kamionban az udvari határállomáson, még mindig tart a rendőrségi nyomozás.

A Magyar Hírlap információi szerint a madárpusztításban felelősnek tartott olasz állampolgárok hazájukban már közjegyzővel hitelesített vallomást tettek. A lap úgy tudja, hogy írásos nyilatkozatukban lényegében beismerték a madarak lelövését.

Az olaszok - mint azt a Magyarországra megküldött jegyzőkönyvek tanúsítják - azzal védekeznek: nem tudták, hogy az elejtett madarak nálunk védettek, s erre nem is figyelmeztették őket. Mivel a történtek után valószínűtlen, hogy az érintett olasz vadászok ismét Magyarországra látogassanak, nincs sok esély rá, hogy a példátlan madárpusztítás elkövetőit a magyar igazságszolgáltatás elé állítsák. Jogsegély keretében mód van ugyan arra, hogy Olaszországban vonják felelősségre a feltételezett elkövetőket, de erre vonatkozó indítványt még nem tettek a magyar hatóságok.

Az ügyben Magyarországon sem ért véget a vizsgálat, néhány részlet még tisztázásra vár - mondta Kertész János ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az már egyértelműen bebizonyosodott, hogy az itáliai vadászok magyar segítséggel mészárolták le hónapokon át a madarakat.

A kilenc hazai gyanúsított közül öten vannak jelenleg előzetes letartóztatásban. Többségük hivatásos vadász, és eljárás indult a vadásztatást szervező kalocsai iroda vezetője ellen is. Az elsőfokú vadászati hatóság egy mélykúti és egy kalocsai székhelyű vadásztársaság működését felfüggesztette.

Noha a példátlan madárirtás egész Európában megdöbbenést keltett, a vadászatok ma is változatlan jogi-szervezeti keretek és továbbra is meglehetősen laza kontroll alatt zajlanak. Mint a földművelésügyi tárca (FVM) vadgazdálkodási főosztályán megtudtuk: csak ezekben a hetekben kezdik meg a vadgazdálkodási törvény módosításának tárcaközi egyeztetését.

Ha a tervezetet elfogadja a kormány, kihirdetését követően a nemzeti parkok őreinek módjuk lesz arra, hogy - a bérvadászatok kötelező előzetes bejelentése alapján - védett területeken kívül is ellenőrizhessék a kilövéseket. Jelenleg erre csak a vadászati felügyelőségek munkatársai jogosultak.

A lap információi szerint a környezetvédelmi tárca új vezetése hamarosan tárcaközi egyeztetést kezdeményez az ügyben. Kóródi Mária szeretné megvizsgáltatni, hogyan lehetne a jövőben elejét venni hasonló eseteknek.

Korábban:

Az olaszok beismerték a madárpusztítást