Bűntudat és romantika - bírálják Medgyessy programját

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter az országgyűlés pénteki ülésén, amelyen a leendő kormány programját vitatják meg a képviselők, expozéjában azt ígérte: "Saját magunkkal szigorúbbak leszünk, mint másokkal. Visszaállítjuk a közélet tisztaságát". A miniszterelnök ismét megerősítette, hogy ragaszkodik a kormány első száz napjára tervezett feladatok végrehajtásához. Az ellenzéki pártok vezérszónokai bírálták a programot, Dávid Ibolya romantikus ígéretek halmazának nevezte azt.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés pénteken megkezdte a Medgyessy-kormány programjának tárgyalását. A vitát Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök beszéde nyitotta meg. Ezután a vezérszónokok felszólalása, majd további képviselői hozzászólások következnek.

Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök expozéjában összefoglalta, hogy kormánya milyen intézkedéseket tervez a közeljövőben. Elmondta, hogy ez az első koalíció a rendszerváltozás óta, amely ismételten bizalmat kapott a választóktól.

Szili Katalin, a Ház elnöke bejelentette, hogy eredményesen fejeződtek be a miniszteri meghallgatások a különböző bizottságokban, minden miniszterjelölt megkapta a támogatást. Elvetette azonban az Országyűlés azt a fideszes javaslatot, hogy a médiakuratóriumok elnökségeinek kiegészítéséről már pénteken tárgyaljanak. A vita így június 4-ére marad.

Medgyessy Péter a miniszterelnöki expozéban megerősítette, hogy ragaszkodik a kormány első száz napjára tervezett feladatok végrehajtásához."A következő évek fő feladata a jólét kiterjesztése tízmillió polgárra, valamennyi családra" - mondta. Nem vonnak vissza semmilyen intézkedést, amely eredményesnek bizonyult - jelentette ki.

Bevezetik az iskolakezdés támogatását, ennek keretében kéthavi családi pótlékot kapnak a családok, a nyáron minden nyugdíjas megkapja az ígért 19 ezer forintot, majd fokozatosan megemelik és bevezetik a 13. havi nyugdíjat. Emelik a pedagógusok, az egészségügyben és más területen dolgozó közalkalmazottak bérét. Módosítják a termőföldről szóló törvényt, megemelik az ösztöndíjakat, októbertől adómentessé teszik a minimálbéreket - mondta Medgyessy. Az Országimázs Központ megszüntetésével megtakarított pénzt ingyenes gyermekétkeztetésre fordítják.

Miniszterelnökként 10 millió magyarért kíván cselekedni, de 15 millióért érez felelősséget - folytatta, - ezért rendszeressé teszik a Magyar Állandó Értekezletet, és minden kérdésben meg fogják hallgatni a határon túli magyar szervezeteket.

Támogatni fogják azokat, akiket szociális hátterük, testi, vagy lelki nehézségeik, életkoruk megakadályoz abban, hogy a piaci verseny világában megállják a helyüket.

Megerősítik az önkormányzatokat, hogy a helyi ügyeket mindig helyben intézhessék az emberek, és ne egy országos központ legyen csupán. Támogatni kívánják anyagilag az önkormányzatokat pártállásuktól függetlenül. Medgyessy kiemelte a korrupció elleni küzdelmet, azt mondta, hogy saját soraikban még szigorúbbak lesznek, mint másokkal. "Visszaállítjuk a közélet tisztaságát" - mondta.

Mérsékelik a vállalkozók terheit, négy év alatt 3-400 ezer új munkahelyet teremtenek. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, 800 kilométer új autópályát és gyorsforgalmi utat kívánnak átadni - mondta. Javítják a közbiztonságot, megerősítik a rendőrséget felszerelésében is. "Elvárjuk, hogy a bűn megelőzése és üldözése erős kezű és célravezetőbb legyen, a rendőrségtől elvárjuk, hogy tegyen meg mindent saját tisztasága érdekében. Megköveteljük a becsületes munkát". Az a cél, hogy békés, nyugodt, jókedvű Magyarországon lehessen élni. - fejezte be Medgyessy Péter programja ismertetését.

Az ellenzék részéről Pokorni Zoltán, a Fidesz és Dávid Ibolya, az MDF vezérszónoka értékelte a programot.

Pokorni Zoltán, a Fidesz vezérszónoka szerint a programból az derül ki, hogy a leendő kormánynak bűntudata van. Erre abból következtetett, hogy a program sokat fogalakozik azzal, hogy mit nem tesz majd a kabinet - pélául "nem épít klientúrát". A kormánynak láthatólag "tudattalan bűntudati komplexusa van", a bűntudat pedig agressziót szül - vélte. A Fidesz frakcióvezetője szerint Medgyessy látványosan megfeledkezett néhány korábbi ígéretéről. Bírálta a program határon túli magyarokkal foglalkozó részét. Szerinte nem elég meghallgatni a szervezeteket, az új kormánynak garanciát kell vállalnia arra is, hogy e szervezetek véleményének megkérdezése nélkül nem cselekszik az őket érintő kérdésekben. Ha így tesznek, az Orbán-Nastase-paktumot biztosan nem mondhatják fel, mert azt a határon túli magyarok is támogatják -tette hozzá.

Pokorni elégedetlen a családtámogatással kapcsolatos elképzelésekkel is. Szerinte nem segélyekben kell részesíteni a családokat, hanem meg kell teremteni a boldogulásukhoz szükséges feltételeket. Medgyessy Péter a kampány során többek között azt ígérte, hogy 10 ezer forinttal növelik a GYES összegét, a programból azonban ez az ígéret eltűnt. Valójában a kedvezmények értékének csökkenéséről szól a program - tette hozzá. Támadta az MSZP foglalkoztatási politikáját is, szerinte a korábbi ígéretektől eltérően nem idén, hanem csak két évre elnyújtva valósul meg a közalkalmazottak béremelése.

Eltűnt a programból a korábban beígért kollégiumi férőhelyek bővítése is - folytatta. A diákhitel további sorsáért is aggódnak, mert szerinte a diákhitel továbbvitelének szándéka sem olvasható a programban, ráadásul az MSZP politiuksai korábban azt nyilatkozták, hogy erkölcstelen a hitel összegének felemelése.

Dávid Ibolya, az MDF vezérszónoka közölte, hogy bár visszafogottabban bírálja a kormányprogramot, de ezt nem kell úgy értékelni, hogy ez egy jó program. A visszafogottabb hang hétfőtől, a program megvalósításának kezdetétől a legkeményebb kritikává változhat, ha az új kormány tettei nem szolgálják az ország érdekeit. Szerinte szakmaiság helyett politikai retorika jellemző a programra. Dávid is kiemelte: sokat foglalkozik azzal a kormány, hogy mit nem akar tenni. Emiatt néhol vitairatnak tűnik a dokumentum. A program nem szól arról, hogy milyen eszközökkel akarja elérni például az önkormányzatok támogatását, vagy a szociálpolitikai támogatások megvalósítását. Több ellentmondást is lát a program szövegében, Medgyessy ugyanis azt ígérte, hogy megtartja, illetve kiterjeszti a leköszönő kormány eredményesnek ítélt intézkedéseit. Ugyanakkor minderre forrás csak az infláció növekedésével, vagy az állami vagyon eladásával teremthető. Összességében, bár vonzó célokat fogalmaz meg, elnagyolt a program, nem más mint romantikus ígéretek halmaza.

Kuncze Gábor az SZDSZ részéről azt mondta: távozik az "utánunk a vízözön-kormánya", kiemelte, hogy egyik legfontosabb feladatnak a korrupció elleni küzdelmet tartja, és megerősítette, hogy felülvizsgálják a leköszönő kormány intézkedéseit.