Meghallgatás a közmédia pénzeiről

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ az elmúlt négy év korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálásához máris hozzálátott. Elsőként a közmédiák kurátorainak két héten belüli meghallgatását tűzték ki tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottságában. Összesen 14 milliárdra vállalt készfizető kezességet a kormány a Magyar Televízió és a Magyar Rádió működésének finanszírozásához.
Vágólapra másolva!

Az MSZP továbbra is keresi az optimális megoldást az úgynevezett korrupciós ügyek kivizsgálására - ha kell, a konkrét ügyekhez rendelt új struktúrákkal is - nyilatkozta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett: Bárándy Péter leendő igazságügy-miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alkalmas ezeknek az ügyeknek a feltárására.

A kisebbik koalíciós partner, az SZDSZ tervei között továbbra is szerepel, hogy még a nyáron vizsgálóbizottságokat állít fel az elmúlt évek nagy port felvert ügyeinek tisztázására - tudta meg a Magyar Hírlap.

Ilyenek voltak: a 12 állami gazdaság Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül hitelre történt magánosítása, az MFB ténykedése, különös tekintettel a Vegyépszer és Betonút Rt.-vel pályáztatás nélkül kötött több száz milliárdos szerződései az autópálya-építésre, a Postabank, a Schlecht Csaba és Kaya Ibrahim nevével fémjelzett Fidesz közeli fantomcégügy, az Országimázs Központ Happy Enddel és Ezüsthajó Kft.-vel kötött szerződései, és az, hogy az 1998-as kormányváltás után valóban történt-e adatmegsemmisítés egy emlékezetes hétvégén az APEH-ben.

A költségvetési bizottság tegnap döntött arról: két héten belül meghallgatja a közmédiumok, így a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna TV kuratóriuma elnökségi tagjait - értesült a Magyar Hírlap Keller Lászlótól, a bizottság szocialista alelnökétől. (Kivételt képeznek azok a személyek, akiket az Országgyűlés kedden választott meg.)

Az új összetételű országgyűlési testület már a jövő hétre írásos összefoglalót kér e társaságok jelenlegi pénzügyi helyzetéről, valamint a kuratórium 1999-es megválasztása idején fennálló anyagi helyzetről. A kettő között eltelt időszak gazdasági mutatóit éves bontásban szeretnék áttekinteni, hogy pontos képet kapjanak az Orbán-kormány idején a közmédiumoknak juttatott, kiemelkedően magas költségvetési pénzek sorsáról.

A költségvetési bizottság azzal is tisztában szeretne lenni, hogy az egyes intézmények mekkora köztartozásokkal rendelkeznek az átadás-átvétel pillanatában.

A lap információja szerint csak a meghallgatások után döntenek a honatyák arról, hogy javasolnak-e további lépéseket, esetleg parlamenti albizottság létrehozását.

A közszolgálati televízió gazdálkodásával kapcsolatos ügyészségi vizsgálat egyébként jelenleg is folyik, és várhatóan a nyár közepéig lezárul.

A közmédia gazdálkodását befolyásoló tegnapi hír, hogy készfizető kezességet vállal a kormány a Magyar Televízió és a Magyar Rádió működésének finanszírozásához - közölte a kormányszóvivő a kabinet utolsó ülését követő tájékoztatón. Borókai Gábor elmondta: a döntés értelmében a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma 12 milliárd, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma pedig 2 milliárd forintnyi hitel felvételéről dönthet, amihez a kormány készfizető kezességet, garanciát vállal.

A Vegyépszer gyors "államtalanítása"

Visszavásárolta az autópálya-építés fővállalkozója, a Vegyépszer Rt. a Magyar Fejlesztési Banktól a szavazatelsőbbséget biztosító aranyrészvényét - értesült a HVG. Az állami pénzintézet ezt a 100 ezer forint névértékű részvényt 1999 júliusában biztosítékként kapta a cég igen veszteséges helyzetében, ötéves futamidőre kibocsátott kötvény lejegyzése fejében. Az állami bank ezáltal vétójogot szerzett a közgyűlési határozatoknál. Az aranyrészvénnyel az MFB lemondott arról a jogáról is, hogy a futamidő alatt a több mint 1 milliárd forint alaptőkéjű társaságban jelentős részesedést szerezzen - negatív gazdálkodás esetén. Erre ugyanis 500 millió forintnyi kötvény erejéig lehetőséget nyújtott volna az aranyrészvény, amit névértéken vett vissza most a Vegyépszer.

Korábban:

Újabb milliárdok a köztévének