Vágólapra másolva!
Most és mindenkiért!
Vágólapra másolva!

A 2002 májusában hivatalba lépő koalíciós kormány a parlamenti többséget alkotó pártok céljait ötvöző programjával újra akarja éleszteni hazánkban a reményt. A reményt abban, hogy

- mindenkinek joga van a jólétre és a biztonságra,

- mindenki csak teljesítménye, munkája alapján boldogulhat,

- a demokrácia, a szabadság és a jogegyenlőség alapján történik a kormányzás, a jogszolgáltatás,

- a szegényekért, a gyengékért az erősek és a tehetősek is felelősek,

- hazánk gyermekei ugyanolyan biztonságot és jövőt élvezhetnek, mint a nyugat-európai társadalmakban,

- az európai minták, világos keretek gyors gazdasági fejlődést eredményeznek, egyszersmind csökkentik a mindent behálózó korrupciót,

- a nemzeti büszkeség, az európai nyitottság, a jólét és szolidaritás együtt és nemcsak egymás rovására valósulhat meg,

- érdemes hazánk felemelkedéséért összefogni, a szükséges átalakítás kockázatait vállalni,

- Magyarország sikeres, erős, magabiztos és demokratikus ország lesz, amelyben jó élni és amelyre büszkék lehetünk.

A nemzeti közép kormányának programja fordulatot hirdet, mert újra az európai idővel méri az egész nemzet felemelkedésének sebességét. A folyamatosságra is épít, mert a társadalom évtizedes erőfeszítésein, türelmén alapuló kereteket, intézményeket felhasználja, a beléjük vetett közbizalmat megszilárdítja.

A kormány a nemzeti sorskérdésekben a nemzeti egyetértésre alapozva állította össze programját, amikor most és mindenkiért cselekedve akarja

- helyreállítani a jólét növekedését eredményező gyors gazdasági fejlődés feltételeit,

- fékezni és megállítani a társadalom kettészakadását a gyors gazdasági fejlődés eredményeire alapozva,

- helyreállítani és erősíteni a jogbiztonság, a közbiztonság, a létbiztonság feltételeit,

- javítani a drámaian romló egészségügyi állapotokat, fékezni a népességfogyást, a gyorsuló elöregedést,

- megteremteni a tudásalapú társadalom fejlődésének feltételeit, összekapcsolva a magyar nemzeti kultúra és a magyar nyelv fejlődésének kiemelt támogatásával,

- hozzáférhetővé tenni a nemzetközi együttműködés kiszélesítéséből származó előnyöket, a kockázatokat pedig a nemzeti összefogásra építve enyhíteni.

A kormány ezért békét teremt az egymással vetélkedő, de együttműködésre is kész társadalmi csoportok között. Visszaállítja és megerősíti a tisztességes, az átlátható és demokratikus kormányzást. Nemzeti érdekeink képviseletével Magyarországot bevezeti az Európai Unióba. Eközben kiegyensúlyozott, baráti viszonyokat teremt szomszédainkkal és a világ más országaival.

A kormány félelmek nélküli életet, esélyt és biztonságot garantál. Tiszteli és érvényesíti az emberi szabadságjogokat, az ember méltóságát. Nem tűri a megalázást és a kirekesztést. Az állampolgár nem alattvaló és nem lehet kiszolgáltatottja semmiféle intézménynek.

A kormány tetteivel erősíti a magyar államiság fő jellegzetességét, a készséget az új befogadására, a nyitottságot a környező népek iránt, a nemzetiségek iránti türelmet, a kisebbségek megbecsülését.

A kormány az állampolgárok reményei valóra váltásáért a politikai ellenzék pártjaival, parlamenti frakcióival konstruktív alapon kíván együtt dolgozni, s a programok, a törvényjavaslatok kidolgozása során konzultál a parlamenti ellenzéki pártokkal. A kormány vállalja tevékenységének folyamatos ellenőrzését, igényli a nyilvánosságot és a bírálatot, érvényesíti az ellenzék jogait.

A jóléti-gazdasági fordulat kedvező változást jelent az emberek életkörülményeiben. A demokratikus fordulat eredményeként hazánk visszatér a jogállam szabályaihoz, szelleméhez és gyakorlatához. A modernizációs fordulattal felzárkózunk a nemzetközi fejlődés élvonalához, az informatika kiemelt fejlesztésével létrehozzuk az információs társadalom anyagi és szellemi feltételeit.

A kormány működésének legfontosabb elvei a következők:

1) A kormány minden magyar állampolgár kormányaként tevékenykedik. Nem nyújt indokolatlan előnyöket kiválasztott csoportoknak, nem épít szervilis klientúrát, ugyanakkor az igazságtalan hátrányok megszüntetésére, a félelem nélküli élet szavatolására törekszik.

2) A kormány mindenki számára esélyt nyújt a felemelkedésre. A cél az állampolgárok tudásának, műveltségének, s ezzel jólétének gyarapítása. Ennek érdekében megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget ad az oktatás és a képzés ügyének.

3) A kormány megteremti a jóléti társadalom alapjait, amelyben egyre többen képesek segíteni a nemzet kiteljesedését saját anyagi erejük növelésével, miközben e teljesítmény védelmet nyújt a piacgazdaság vesztesei számára, segíti a rászorultakat az emberhez méltó életfeltételek elérésében.

4) A kormány felelősséget érez a határokon túl élő magyarok iránt. Arra törekszik, hogy szülőföldjükön számukra is megnyíljanak az itthon élők esélyei.

5) A kormány helyreállítja a jogállami elvek és intézmények becsületét, elősegíti az alkotmányban rögzített állampolgári jogok maradéktalan érvényesülését. Az állampolgárok és gazdálkodó szervezetek közösségeinek érdekeit képviselő civil szervezeteket partnernek tekinti a kormányzati célok formálása és meghatározása során.

6) A kormány tiszteletben tartja a lelkiismereti szabadságot, az emberek hitbéli meggyőződését. Megkülönböztetés nélkül biztosítja a hitélet szabad gyakorlásának törvényi feltételeit és a jogszabályokban előírt módon hozzájárul ennek anyagi feltételeihez. Számít és támaszkodik az egyházak erkölcsi nevelő, kulturális, oktatási, szociális tevékenységére és támogatja azt.

7) A kormány olyan pénzügyi-gazdasági ösztönző rendszert alkalmaz, amely átlátható, kiszámítható és kiegyensúlyozott, s ezzel környezetkímélő gazdasági fejlődést tesz lehetővé. Különös súlyt helyez az agrárgazdaság jövedelemtermelő képességének érdemi javítására, a vidékfejlesztésre.

8) A kormány intézkedései során mindig szem előtt tartja a nemzet hosszú távú érdekeit, úgy kíván dolgozni, hogy a társadalom alapegységeinek, a családoknak, a kisebb és nagyobb közösségeknek teremtsen lehetőséget saját jövőjük, közös jövőnk építésére.

9) A kormány sokirányú erőfeszítést tesz a - határon innen és túli - magyar nemzeti értékek fennmaradásáért, gyarapításáért. Erőfeszítéseivel hozzájárul a nemzetek közösségének gazdagodásához és támogatja más nemzetek értékeinek megismerését, befogadását.

10) A kormány a nemzet megosztása helyett a nemzeti egység megteremtésén, a kirekesztés helyett az összefogás, az egymás iránti szolidaritás elmélyítésén munkálkodik.

11) A kormány megköveteli a törvények tiszteletét, az állami szervek működésében a szakszerűséget, az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget.

12) A kormány betartja a Magyar Köztársaságra háruló nemzetközi kötelezettségeket, fejleszti az ország nemzetközi kapcsolatait, elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeinek megteremtése és a jószomszédi viszony erősítése érdekében.

A kormány megvalósításra váró, nemzeti jólétet hirdető európai programja fordulatot kíván végrehajtani, amikor

- lendületet adva a gazdaságnak csökkenti az adókat, miközben igazságos közteherviselést valósít meg, ezzel

- több munkalehetőséget, bővülő foglalkoztatást teremt, így - segíti, hogy a bérek közelítsenek az európai színvonalhoz.

- Versenyképes mezőgazdaságot teremtve lendítő esélyt ad a községekben, az elmaradott térségekben élőknek.

- Megteremti a szociális támogatás átfogó rendszerét, jelentősen emeli a családi pótlékot.

- Bérlakás-építési programmal és átfogó támogatással segíti a fiatalokat első önálló lakás megszerzésében.

- Rendbe teszi az egészségügy dolgait, hogy több közpénzt fordíthasson a betegségek megelőzésére, a gyógyításra, a gyógyszertámogatásra.

- Kiszámítható és számon kérhető biztonságot ad az időskorú embereknek.

A kormány fordulatot hajt végre a demokratikus intézmények működésében, hogy azok az állampolgárokat szolgálják és ne válhassanak egy szűk elit hatalmának eszközévé, amikor

- helyreállítja a demokrácia alapintézményeinek (Országgyűlés, közszolgálati médiák) átlátható és ellenőrizhető működését,

- tiszta, korrupciómentes közéletet teremt.

- Elszámol és elszámoltat a közpénzek minden fillérjével.

- Igényli a társadalmi párbeszédet, a folyamatos érdekegyeztetést a szakszervezetekkel, a munkaadói érdekképviseletekkel, a civil szervezetekkel.

- Garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

- Megszilárdítja az emberek biztonságérzetét.

A kormány fordulatot hajt végre a társadalmi és gazdasági élet modernizációjának, a tudásalapú társadalom feltételeinek megteremtéséhez.

A kormány fordulatot hajt végre a modern társadalom alapját jelentő oktatásban és képzésben, a kultúrához, az informatikához, a tudományhoz és az innovációhoz való viszonyában. A kormány programjának középpontjában a tudásalapú társadalom megteremtése áll. Az egyén biztos lehet abban, hogy élete során a társadalom mindvégig magas színvonalon segíti tanulását, szellemi épülését.

Tovább