Újabb vizsgálat a temetetlen halottak miatt

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy az egészségügyi intézményekben indokolatlanul hosszú ideig tárolt halottakat minél előbb eltemethessék. Valójában utóvizsgálatról van szó, mert egy évvel ezelőtt már készült országos felmérés a 30 napnál tovább tárolt halottakról. Akkor olyan holttestet is találtak, amely közel 6 éve volt egy intézmény hűtőjében. Idén márciusban újabb mulasztásokról érkeztek jelzések az Országgyűlési Biztosok Hivatalába, ez indokolja az utóvizsgálat megindítását.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa utóvizsgálatot kezdeményezett, mert több jelzést kapott: az ország különböző egészségügyi intézményeiben továbbra is temetetlenül maradt holttesteket tárolnak indokolatlanul hosszú ideig. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának titkárságán az [origo]-nak elmondták, hogy Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok előző országgyűlési biztosa 2001-ben már indított vizsgálatot a temetetlen halottak ügyében. A minisztérium szintén vizsgálódni kezdett, és 2001 júniusában azt közölték, hogy 30 napot meghaladóan 51 holttestet tároltak a különböző intézményekben.

Miután több helyről újabb jelzések érkeztek a hivatalba, Lenkovics Barnabás most utóvizsgálatot rendelt el az ügyben. Felkérte az ország 20 tisztiorvosi szolgálatát, hogy nézzenek körül az összes intézményben, állapítsák meg, hány holttestet tartanak harminc napnál hosszabb ideje, illetve szólítsák fel a felelősöket, hogy az esedékes elföldelésekre mielőbb sor kerüljön - tartalmazza az ombudsman közleménye. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa márciusban arról értesült, hogy jelenleg országosan körülbelül 500 halott fekszik indokolatlanul régen egészségügyi intézményekben és temetői tetemtárolókban.

A késedelemért felelősség terhelheti az egészségügyi intézményt, a hozzátartozót, a köztemetést bonyolító önkormányzatot, illetve a rendőrséget, ha nem adja ki időben a rendőrhatósági engedélyt. A temetés épp az ahhoz szükséges rendőrhatósági engedély megszerzése miatt húzódhat 30 napig, de elvileg ennél később nem történhet.

1998-ban, 1999-ben és 2000-ben az intézmények 30 napot meghaladóan összesen 1.281 holttestet tároltak. A miniszter 2001 júniusában részletesen ismertette a mulasztások okait, a felelősséget azonban nem vállalta senki. Akkor találtak olyan holttestet is, amelyet közel hat éve hűtöttek egy tárolóban - mondták az Országgyűlési Biztosok Hivatalának titkárságán.