Medgyessy nem tervez ellenlépést a Gresham-ügyben

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter mint korábban, most sem foglalkozik az üggyel - közölte a Gresham-ügyben folytatott nyomozás megszüntetésével  kapcsolatban a politikus helyettes kampányfőnöke, Gál J. Zoltán. A kormányfőjelölt ügyvédje, Bánáti János kijelentette: nem terveznek jogi ellenlépéseket az ügyet kirobbantó lapok ellen.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán, Medgyessy helyettes kabinetfőnöke üdvözölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága bűncselekmény hiányában megszüntette a Gresham-palota ügyében befolyással üzérkedés bűntette alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

A helyettes kabinetfőnök úgy fogalmazott: a hamis szándékok hamar lelepleződnek. Mint mondta, Medgyessy Péter korábban sem foglalkozott az üggyel, és most sem teszi, célja ugyanis a mihamarabbi kormányalakítás, többek között annak érdekében, hogy ezután Magyarországon ne fordulhasson elő, hogy közmédiumok, illetve más média felhasználásával politikai céllal rágalmazzanak közszereplőket.

Bánáti János, Medgyessy Péter és cégének jogi képviselője a rendőrség határozatát idézve kijelentette: nem történt jogtalan előnyszerzés, illetve befolyással való üzérkedés a Gresham-palota ügyében, ezért bűncselekmény hiányában az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága megszüntette a nyomozást.

Bánáti János, miután megkapta a nyomozást megszüntető iratot, az igazgatóság épületéből távozva a helyszínen elmondta, hogy az ORFK a befolyással üzérkedés bűntette alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozás során beszerezte a szállodát építtető Gresco Rt. és a Medgyessy Tanácsadó Kft. által megkötött szerződéssel kapcsolatos összes iratot.

Meghallgatták az önkormányzati képviselőket, az ott dolgozó szakértőket, illetve a részvénytársaság vezetését. A hatóság ugyancsak beszerezte az ügyet kirobbantó újságok ellen indított személyiségi jogi per iratait is, amelyben szintén Bánáti János képviselte a tanácsadó céget.

Az ügyvéd elmondta, hogy a nyomozóhatóság megállapította: a két cég között tanácsadói szerződés jött létre, amelynek alapján a Gresco Rt. hosszú távú stratégiai tanácsadást várt el a szállodaprojekttel kapcsolatban, illetve a tanácsadó cégnek az is feladata volt, hogy a Gresco Rt.-t megismertesse leendő partnereivel.

Bánáti János szerint nem történt befolyással való üzérkedés, hiszen a jogszabály szerint erről akkor lenne szó, ha valaki egy döntéshozót arról akarna meggyőzni és emiatt befolyásolni, hogy ne a szakmai érvek és a jogszabályok alapján döntsön, hanem a személyes kapcsolat alapján.

"Az április elsejétől hatályos jogszabály szerint a befolyással való üzérkedés bűntettet akkor lehet elkövetni, ha azért jogtalan előnyt kap az elkövető" - tette hozzá az ügyvéd. Bánáti János azt is elmondta, hogy nem terveznek jogi ellenlépést az ügyet kirobbantó Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című lapok ellen, hiszen azokat a bíróság jogerősen már helyreigazításra kötelezte.

Tavaly november 15-én a Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva a Magyar Nemzet című napilap közzétette, hogy 1998 őszén, V. kerületi szocialista önkormányzati képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen 100 ezer dollárt ajánlott fel Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállodát építő Gresco Rt.

A Gresham-ügyben 2001. november 21-én érkezett beadvány a Legfőbb Ügyészségre. A Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészségre tette át az ügyet, és onnan került az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához. A Fővárosi Főügyészség, az ORFK előterjesztésére, április elején másodjára hosszabbította meg két hónappal a Gresham-palota értékesítésével kapcsolatban korábban elrendelt nyomozás határidejét, ami június 11-én járt volna le.

Korábban:

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben