Vádemelés a 630 milliós csalás ügyében

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség a nyomozást az ellen a vállalkozás ellen, amely mintegy 630 millió forintos társadalombiztosítási támogatást számolt el jogtalanul. A cég nemlétező betegek által kiváltott gyógyászati segédeszközök után kért vissza tb-támogatást.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bejelentése alapján még 1999 decemberében indult nyomozás a vállalkozás ellen. A cég 1998-ban és 1999-ben jogtalanul, nemlétező betegeknek felírt gyógyászati segédeszközök után számolta el a fenti összeget mint társadalombiztosítási támogatást.

A visszaigénylés alapja az volt, hogy egy 70 éves érdi doktornő 1997 és 1999 között több ezer olyan fiktív orvosi vényt töltött ki, amelyeknél a feltüntetett lakcímeken betegek nem voltak. A doktornőnek nem volt bejegyzett orvosi gyakorlata, nem rendelkezett bejelentett munkahellyel, valamint finanszírozási eljárásra sem volt jogosult.

A nyugdíjas orvosnőt a vállalkozás gazdasági igazgatója kereste fel, majd kérte arra, hogy betegei, ismerősei körében írja fel az általuk forgalmazott különböző gyógyászati segédeszközöket idős, rászoruló embereknek. A doktornőt és a 42 éves budapesti férfit csalással gyanúsítják. Az üggyel kapcsolatban magánokirat-hamisítás miatt eljárást kezdeményeztek egy 42 éves budapesti nő ellen is, aki egy fővárosi kórház részére adományozott gyógyászati segédeszközökről kiállított adományozó leveleket álnéven írta alá. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyet vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek továbbította.