Súlyosbították a keresztrombolók ítéletét

Vágólapra másolva!
Másodfokon felfüggesztett fogház- és börtönbüntetésre ítélte a bíróság azokat a fiatalokat, akik 2000. novemberben ledöntötték a Regnum Marianum-templom helyén lévő fakeresztet. Az elsőfokú ítélet enyhébb volt, akkor közmunkára ítélték az öt fiatalt.
Vágólapra másolva!

A másodfokon ítéletet hozó bíróság súlyosbította az elsőfokú ítéletet annak az öt fiatalnak az ügyében, akik 2000 novemberében ledöntötték a Regnum Marianum-templom helyén lévő fakeresztet. Első fokon 20, illetve 12 napi közmunkára ítélték őket, ami után az ügyészség súlyosbításért, az ügyvédek pedig enyhítésért fellebbeztek.

A pénteken meghozott másodfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlottat 20 hónapra ítélték fiatalkorúak fogházában, a másodrendűt pedig 8 hónapra. A másik három vádlott 10 hónap börtönbüntetést kapott. Az összes vádlott ítéletét 2 évre felfüggesztették, tehát most nem kell börtönbe vonulniuk. A bíróság garázdaságért és rongálásért ítélte el őket, illetve az elsőrendű vádlottat tiltott önkényuralmi jelkép használatában is bűnösnek találta.

A fiatalok 2000. november 1-jén döntötték le és rongálták meg a Felvonulási téren a Regnum Marianum-templom helyén lévő keresztet. Az öt elítélt - akik a cselekmény elkövetésekor még gimnazisták voltak, és ketten közülük fiatalkorúak - tettükkel 110 ezer forintos kárt okoztak. A fiatalok az áprilisi első tárgyaláson elmondták: tettüket nem ideológiai megfontolásból, hanem heccből követték el. Senkit sem akartak vallásos érzelmében megsérteni, s már megbánták, amit elkövettek.

Korábban:

Közmunkára ítélték a fakeresztet megrongáló fiatalokat