Enyhébb büntetés a hajléktalanverő rendőröknek

Vágólapra másolva!
Az elsőfokú döntésnél enyhébb, négy hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében két hajléktalanverő rendőrt, harmadik társuk pedig csak pénzbüntetést kapott. A három budapesti rendőrt azzal vádolták, hogy megvertek egy hajléktalan férfit. Az ítélet szerint azonban jogszerűen intézkedtek, nem okoztak sérülést a férfinak. Az elítéltek továbbra is rendőrök maradhatnak.
Vágólapra másolva!

Nyolc hónapról négy hónapra enyhítette a Fővárosi Bíróság két hajléktalanverő rendőr ítéletét. Harmadik társuk pedig mindössze 100 ezer forint pénzbüntetést kapott. A csütörtöki jogerős ítélet azért enyhített az elsőfokú eljárásban kiszabott büntetésen, mert az elítéltek nem okoztak sérülést, amikor megütötték a hajléktalant, jogszerűen intézkedtek. Az elítélteket a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, így továbbra is rendőrök maradhatnak, büntetlen előéletűnek számítanak - jelentette az MTI.

Az incidensre egy budapesti hajléktalanszálló előtt került sor idén januárban. A rendőrök igazoltattak egy hajléktalan férfit, és átvizsgálták a zsebeit is. Ezután - eddig nem tisztázott okok miatt - ütlegelni kezdték. Az ügy kipattanása után Budapest rendőrfőkapitánya azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából a három rendőrt. A rendőrfőkapitány feljelentést is tett az ügyben.

Az esetet azért lehetett gyorsított eljárásban tárgyalni, mert a Dankó utcai hajléktalanszálló vezetője véletlenül felvette videokamerára a verést. A felvételen látható, amint az egyik férfi egy ütést mér a hajléktalanra, majd egy másik, Police feliratú overallban lévő személy megrúgja, és végül az ott lévő harmadik személy egy A4-es formátumú összetekert újsággal vagy valamiféle lappal megsuhintja.

A szálló vezetője korábban elmondta, hogy három férfi - közülük az egyik Police feliratú kék kezeslábasban - odalépett a hajléktantalanhoz, akinél kereshettek valamit. Hozzátette: az irodából azt láttuk, hogy a férfi egyenként megmutatja zsebeinek tartalmát.

A férfi a kabátjának az ötödik zsebét mutathatta meg, amikor előkerült valami, s ezután gyorsultak fel az események - közölte a szálló vezetője. A videokamerával azt rögzítették, amikor az egyik férfi egy ütést mér a hajléktalanra, majd a Police feliratú overallban lévő megrúgja, s végül az ott lévő harmadik személy egy összetekert újsággal megüti.

Korábban:

Bíróság előtt a hajléktalanverő rendőrök