<P class="MsoNormal">Központi cenzúra a MÁV-nál

Vágólapra másolva!
A MÁV vezetésének jogszabályellenes intézkedései miatt tovább romlanak a munkaügyi kapcsolatok a vasúttársaságnál - jelentette ki Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A MÁV általános vezérigazgató-helyettesének utasítására a vasúttársaság teljes szervezeténél letiltották a szakszervezeti képviselők tájékoztatásának lehetőséget - helyi és szakági szinten egyaránt. Péter Mihály utasítása értelmében a szakági igazgatóságok körlevélben figyelmeztetik dolgozóikat arra, hogy a vasúttársaság ügyrendi szabályzata által az üzemi titokkörbe tartozó információkat senki sem közölheti semmiféle harmadik féllel (vasutas szakszervezetek, üzleti partnerek).
Vágólapra másolva!

Az intézkedés látszólag nem jogsértő, hiszen a Munka törvénykönyve értelmében az üzemi titok megtartása minden munkavállalónak kötelessége. Ugyanakkor a VSZ értesülései szerint a MÁV meglepő gyakorlatot vezetett be a titok megtartására. Minden érdeklődés esetén a helyi, szakági vezetőknek értesíteniük kell a vezérigazgatóságot. Ott pedig megmondják nekik, hogy kinek mit mondhatnak. Ez a gyakorlat sérti a MÁV és a reprezentatív szakszervezetek között létrejött Kollektív Szerződés tartalmát. Az ugyanis helyi szinten szabályozza az információ cserét, szűrés, cenzúra nélkül. A VSZ-elnöke szerint ez az eljárás mindenképpen jogorvoslatot igényelne, ugyanakkor úgy vélik, a túlzás talán csak a kampányidőszak felfokozott hangulatának köszönhető.

Ugyancsak a kampányidőszak hangulatának tulajdonítják, mégis tiltakoznak az ellen, hogy a már említett Péter Mihály utasítására tegnap 15 órakor letiltották a Központi Üzemi Tanács tagjainak szolgálati mobiltelefonjait. A VSZ szerint mindenféle előzetes közlés nélkül hajtotta végre a drasztikus intézkedést a vezérigazgató-helyettes, miután a Központi Üzemi Tanács titkára szóbeli utasításra nem volt hajlandó begyűjteni a készülékeket.

Péter Mihály azonban úgy véli a szakszervezet az, amely elvetette a sulykot tiltakozásával. Ugyanis az intézkedés azokra a tagokra vonatkozik csak, akik a nemrégiben megtartott üzemi tanácsi választás óta már nem tagjai a testületnek, így nem is jogosultak a szolgálati mobilra. De a vezérigazgató még azt is hozzátette: az érintettek többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatták be maguktól a telefonokat, ezért kényszerült a vezetés erre a lépésre.

Felfüggeszti a pénzátutalásokat a MÁV Rt. a Vasutas Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárnak, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szabálytalanságokat állapított meg ellenőrzése során a pénztár működésében - tájékoztatott közleményben a vasúttársaság. A felügyelet a napokban küldte meg a MÁV Rt.-hez azt a határozatát, amelyben kötelezte az igazgatótanács elnökét, hogy a soron következő közgyűlésen részletesen tájékoztassa a tagságot egy körülbelül 100 millió forintos ingatlanvásárlásról és az ingatlan tervezett hasznosításáról. A felügyelet azt is megállapította, hogy a vételár egy részét úgy könyvelték el, hogy arról nem állítottak ki számlát. A néhány évvel ezelőtt alapított önsegélyező pénztárnak a MÁV Rt. munkáltatói tagja. A vasúttársaságot szerződés kötelezi arra, hogy a pénztártag vasutasok havi keresetének 2,62 százalékát tagdíjként utalja át a pénztárnak. Tavaly a MÁV több mint 450 millió forintot utalt át az önsegélyező pénztárnak.