<P class="MsoNormal">Hiányzik a parlagfűprogram

Vágólapra másolva!
Budapest vezetői és környezet-egészségügyi szakemberek országos gyommentesítési program megindítását sürgették tegnap a fővárosi önkormányzat parlagfűfórumán. Noha a parlagfű terjedése Budapesten megállt, főleg a pesti oldalon akadnak még nagyobb összefüggő fertőzött területek. A légszennyezettség miatt ráadásul a fővárosban az országos átlagnál is többen küszködnek pollenallergiával.
Vágólapra másolva!

Bár országosan folyamatosan nő a parlagfűvel borított területek nagysága, Budapesten és közvetlen környékén sikerült megállítani az allergiát okozó gyomnövény terjedését - hangsúlyozta tegnap Demszky Gábor, a fővárosi önkormányzat parlagfűvitanapján. Országos programra lenne szükség, hogy a sokfelé burjánzó gyomnövény ellen az eddigieknél eredményesebben lehessen védekezni - vélekedett a főpolgármester, hozzátéve: reméli, hogy a hivatalba lépő új kormány a parlagfű elleni küzdelmet is fontos feladatának tekinti.

A fórumon Szentey László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főtanácsosa megerősítette a korábbi értesülést. Bejelentette: tárcája vezetésével öt minisztérium kidolgozta a parlagfű-mentesítési kormány-előterjesztést, de a döntést a programról a választások utánra halasztották.

Mivel még nem készült sem országos, sem fővárosi felmérés, a virágpor-allergiásokról csak becslések állnak rendelkezésre. Ennek alapján a szakemberek kétmillióra becsülik a pollenérzékenyek számát. A vizsgálatok azonban azt mutatják - erősítette meg Nékám Kristóf professzor, a Magyar Allergológiai Társaság elnöke -, hogy Budapesten a káros környezeti hatások, mindenekelőtt a levegő szennyezettsége miatt az országos átlagnál többen tüsszögnek a parlagfű virágzásakor.

A tanácskozáson többen megerősítették: a kötelező gyommentesítést kimondó növényvédelmi törvény megfelelő jogszabályi hátteret jelentene, ha betartanák az előírásokat. A gyakorlatban azonban nem tudnak érvényt szerezni a jogszabálynak, s hiányoznak az elrettentő szankciók is. A fenti helyzet eredményeként főként a megműveletlen területeken burjánzik a gaz - országosan mintegy 700 ezer hektáron - de kritikusnak számítanak egyes elhanyagolt közterületek is. A fórumon elhangzott: a fővárosban a megelőzés jegyében monitoringrendszerrel figyelik a pollenallergiát okozó gyomnövények elterjedését. Több kerület helyi rendeletben kötelezte a kerttulajdonosokat a kaszálásra, a közterületeken pedig közmunkásokkal irtják a gyomnövényt. A vizsgálatok azt mutatják, hogy némi eredményt már hozott a szigorúbb fellépés. Az előző évekhez viszonyítva a fővárosban megállt a parlagfű terjedése. Elsősorban Budán csökkent a fertőzött területek aránya, a pesti oldalon egyes külső városrészekben - különösen a XV, XVI. XVII. kerületben - azonban még mindig akadnak nagy összefüggő gyomterületek. A főváros ez évben is támogatja a szervezetek gyűjtőakcióit, és szorgalmazza Pest megye közgyűlésénél, hogy az agglomerációs településekkel együtt oldják meg a szomszédos földek parlagfű-mentesítését.

Korábban:

A parlagfű támad, a védőprogram késik