A középiskolások közel harmada dohányzik

Vágólapra másolva!
Túl kevés zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket esznek a középiskolások. Közel 30 százalékuk mondta azt, hogy dohányzik, és 17 százalékuk állította, hogy már legalább egyszer kipróbálta a drogot.
Vágólapra másolva!

A fővárosi középiskolások túl kevés tejet és tejterméket esznek, továbbá kevés zöldséget és gyümölcsöt. Táplálkozásuk rendszertelen - derül ki egy nemrég végzett felmérésből A tanulók több mint fele rendszeresen fogyaszt valamilyen vitamint vagy ásványianyag-készítményt.

A fiúk 32,6 százaléka, a lányok 25,5 százaléka dohányzik naponta. A drogot a fiúk 20 százaléka, a lányok 14 százaléka legalább egyszer már kipróbálta. Rendszeres mozgást minden második fiú végez, de a lányoknak csak 40 százaléka. A fiatalok közel 10 százaléka túl sovány, és több mint 13 százalékuk túlsúlyos.

Az országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet a fővárosi középiskolákban végzett felmérést, de az intézet munkatársa szerint ezek az adatok országosan hasonlóak lehetnek. A szakember szerint ilyen jellegű felmérés mostanában nem készült, így nem lehet tudni, hogy ezen adatok mögött javulás vagy romlás van. Az elemzés súlyos hiányosságokat tárt fel a fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásaiban, melyek részben magyarázzák a gyakori szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Egészségügy Magyarországon

Fórum:

Hogyan ügyeljünk egészségünk megőrzésére?