Alacsony a Balaton vízszintje

Vágólapra másolva!
A márciusban elfogadható 80-90 centiméter helyett csak 72 centiméteres a Balaton vízállása. Az alacsony vízállás ellenére - a vízügyi szakemberek szerint - javult a Balaton vizének minősége.
Vágólapra másolva!

A márciusban elfogadható 80-90 centiméter helyett csak 72 centiméteres a Balaton vízállása, de ez nem jelenti azt, hogy tragikusan alacsony lenne a vízszint. Az alacsony vízállás ellenére javult a Balaton vizének minősége, 2001-ben nem volt halpusztulás, nem volt algaveszély - közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője, Fejér Vilmos. Az igazgató azért sem tekinti rendkívülinek a jelenlegi helyzetet, mert az 1970 előtti évtizedekben gyakran volt hasonlóan kevés víz a Balatonban.

"Utoljára 2000 tavaszán eresztettünk le vizet a Balatonból, és az erős ingadozásra jellemző, hogy míg 1999-ben 600 millió köbméter víz folyhatott le a Sión, tavaly semmi sem" - közölte. Ennek az az oka - mondta Fejér Vilmos -, hogy az 1998-as 713 milliméterről 2001-ben 435 milliméterre esett vissza az évi csapadék, a Zala pedig 140 millió köbméterrel kevesebb vizet hozott a tóba.

A Balaton vízmagasságát a vízügyi szolgálat Tihanynál és Balatonakaliban méri, ennek napi átlaga adja meg a tó pillanatnyi vízállását.

A Balaton vízállását hosszabb időn át a csapadék, a párolgás és a lefolyás befolyásolja, s a természetes vízkészlet-változás rendkívül szélsőséges: a mostani helyzet kialakulása előtt hosszú éveken át évente rendszeresen 300 millió köbméter vizet eresztettünk le - mondta a vízügyi szakember.

A Balaton új vízszint-szabályozási rendjét egy kormányhatározat szerint 2002-ben kell bevezetni. A hatástanulmány elkészült, és a kockázatelemzést követően az idén megszülethet az új üzemelési
szabályzat - mondta Fejér Vilmos. "Ennek elfogadásával magasabb lesz a vízállás maximuma, így kevesebb lesz a vízeresztés, és a Balatonban való víztárolásnak köszönhetően ritkábban fordul elő a jelenlegi alacsony vízszint" - jelentette ki a szakember.

Korábban:

Jelentősen csökkent a Balaton vízszintje

Apad a Balaton

Nem hiányzik a könyvtárából?

Szelényi Károly: Balaton

Fórum:

Hány liter a Balaton?