Elítélték a beosztottjait zaklató ezredest

Vágólapra másolva!
Tíz hónap fogházbüntetésre ítélték a női beosztottjait zaklató ezredest. A büntetést azonban két év próbaidőre felfüggesztették. Mellékbüntetésként egy évig alezredesi rendfokozatban kell szolgálnia Cs. Gézának. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Az ítélet szerint Cs. Géza ezredes 1999-es parancsnoki kinevezésétől 2001 októberéig folyamatosan szexuálisan zaklatta női beosztottjait. A főtiszt súlyosan megsértette az alárendeltek emberi méltóságát, megalázta őket női mivoltukban, és visszaélt parancsnoki helyzetével is.

A ezredes négy női beosztottját molesztálta rendszeresen, egyet pedig egy alkalommal - áll az ítélet tényállásában. Csókolgatni, ölelgetni próbálta őket, szoknyájuk alá nyúlt, mellüket, feneküket fogdosta, sőt az egyik hölgynek azt mondta, hogy megerőszakolja a tárgyalóasztalon. Többeknek firtatta szexuális életét, egyik beosztottjánál gyermeknemzésre ajánlkozott, többször próbálta blúzukat kigombolni, nadrágjuk cipzárját lehúzni.

Több sértettnél családi problémákat, egyiküknél egészségromlást - szívritmuszavart - is okozott a zaklató felettesnek kiszolgáltatott helyzet, többek szednek az esetek óta rendszeresen nyugtatókat - mondja ki az ítélet.

A védelem álláspontja szerint az ezredes nem követett el bűncselekményt, szerintük többen megirigyelték előmenetelét, és mivel más módon nem sikerült, így próbálták őt lejáratni. A védő szerint a vádak mögött a laktanya egy másik tisztje áll. A vádlott maga is elismerte, hogy valóban a szokásosnál közvetlenebbül "évődően" kommunikált beosztottjaival, de szerinte ez csupán a fokozott felelősségből fakadó feszültség enyhítése miatt volt. A bíróság nem fogadta el a védelem okfejtését, elfogadta viszont a sértettek tanúvallomásait, mivel meggyőződött azok következetességéről és életszerűségéről.

A katonai bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott példás katonai pályafutását, átlagon felüli szorgalmát, számos dicséretét és kitüntetéseit, valamint azt, hogy három kiskorú gyermek részbeni ellátásáról gondoskodik. Súlyosbítónak körülmény volt azonban, hogy több sértett ellen követte el a bűncselekményt, mellyel csorbította a parancsnoki tekintélyt, illetve a sértetteknek lelki megrázkódtatást okozott.

Az ügyészség elfogadta az ítéletet, Harcos Gábor, a tiszt ügyvédje bűncselekmény hiányában felmentésért fellebbezett, a sértettek képviselője három napon belül dönti el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.