Nem kérdezték meg az otthon szülés szakembereit

Vágólapra másolva!
A rendelkezésre álló egy hónap helyett alig egy hét alatt kidolgozta az Országos Szülészeti Intézet az otthon szülés feltételeit. A feltételrendszer kidolgozásába egyetlen olyan szakembert sem vontak be, aki az utóbbi tíz évben részt vett az otthon szülések lebonyolításában, így elképzelhető, hogy a témában érintettek csak a miniszteri rendelet kihirdetésekor találkoznak először a szabályzattal.
Vágólapra másolva!

Mikola István egészségügyi miniszter kérésére az Országos Szülészeti Intézet kidolgozta az otthon szülés feltételeit, az általuk javasolt tervezetet átadták Mikola Istvánnak. A miniszter egy hónapos határidőt adott a feltételrendszer kidolgozására, de az intézet alig egy hét alatt el is készítette. A Szülészeti Intézet vezetője, Egyed Jenő az [origo]-nak elmondta: azért készültek el ilyen hamar, mert már évek óta foglalkoznak az otthon szülés kérdésével. A tervezett szabályozás részleteiről egyelőre nem akart beszélni, azt viszont elmondta, hogy "nem teljesen negatívan" állnak az otthon szüléshez. Ugyanakkor Mikola István egészségügy-miniszter hétfőn azt mondta a tervezetről, hogy szigorúak lesznek az otthon szülés feltételei. A Szülészeti Intézet vezetője azt mondta, hogy a feltételrendszer kidolgozásához széles körben tájékozódtak, ugyanakkor elismerte, hogy azokat a szakembereket, akik az utóbbi években részt vettek otthon szülések lebonyolításában, nem kérdezték meg.

Az előre tervezett otthon szüléssel kapcsolatos szakmai munkát közel tíz éve koordináló Alternatal Alapítvány szóvivője, Haas György az [origo]-nak elmondta: a kórházon kívüli szüléssel kapcsolatos tapasztalatokkal nem rendelkező, azt mindeddig ellenző szakmai szervezetek álláspontjának megismerése mellett célszerűnek tartja az ügyet ismerő, célirányos szakmai kapcsolatokkal és tapasztalatokkal rendelkező szervezetek állásfoglalását is megismerni az ügyben. Arra a kérdésre, hogy mely szervezetekre gondol, azt válaszolta, hogy a minisztériumnak rendelkezésére áll azoknak a szervezeteknek és munkacsoportoknak a névsora, amelyek az elmúlt években e tárgyban kiadványokat jelentettek meg, továbbképzéseket tartottak, konferenciákat szerveztek és 1600 kórházon kívüli, tervezett szülés szakmai hátterét biztosították.

A Szülészeti Intézet által elkészített tervezet még a miniszternél van, az egészségpolitikai osztály még nem látta - mondták az [origo]-nak az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán. Az egészségpolitikai osztály javasolhatja - ha szükségesnek tartja - szakmai szervezetek megkérdezését, ha ezt ők nem javasolják, a tervezet már csak jogi ellenőrzésen megy át, és utána készülhet belőle miniszteri rendelet.