<P class="MsoNormal">Mikola az otthoni szülés mellett

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Minisztérium hamarosan jogszabályt alkot az előre tervezett otthoni szülés szakmai feltételeiről - írja a Népszabadság. Néhány napja eltiltottak hivatásának gyakorlásától egy orvost, aki otthoni szülésnél segédkezett.
Vágólapra másolva!

Az otthon szülésről alkotott jogszabállyal megteremtenék annak lehetőségét, hogy a terhes nők jogukkal élve szabadon eldönthessék, milyen körülmények között akarják világra hozni gyermeküket.

Mikola István egészségügyi miniszter kedden felkérte az Országos Szülészeti Intézet vezetőjét, hogy a szülészeti-nőgyógyászati szakmával közösen lehetőleg egy hónapon belül határozzák meg, milyen személyi, valamint technikai feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a nők szabad akaratukból, előre tervezetten, otthonukban is szülhessenek.

Jelen pillanatban nincs olyan jogszabály Magyarországon, amely tiltaná, hogy a nők előre tervezetten otthon szüljenek - nyilatkozta az egészségügyi miniszter a Népszabadságnak. Így a nők szabadon eldönthetik, igénybe kívánják-e venni az egészségügy nyújtotta szolgáltatásokat vagy sem. Arra a felvetésre, hogy a szülészeti-nőgyógyászati szakma továbbra sem javasolja az otthoni szülést, a miniszter azt mondta: a szakmának már rég meg kellett volna fogalmaznia az otthoni szülés személyi és tárgyi feltételeit.

A miniszter a szakmai munka zárultával jogszabályban - feltehetően miniszteri rendelettel, esetleg az egészségügyi törvény végrehajtási utasításának módosításával - kívánja rendezni a kérdést.

A Magyar Orvosi Kamara néhány napja eltiltott hivatásának gyakorlásától egy szülés nőgyógyász szakorvost, mert otthoni szülésnél segédkezett.

Korábban:

Ismét felfüggesztették az otthon szülést segítő orvost

Fórum:

Otthon szülés felfüggesztéssel

Ajánlat:

Szülés.hu