Tocsik 8 milliárdot spórolt ügyvédje szerint

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint nem volt túlzott Tocsik Márta 804 millió forintos sikerdíjának mértéke, és a jogásznő felmentését kérte védőbeszédében pénteken. A védő Tocsik szakértelme és amellett érvelt, hogy a jogásznő megdolgozott a sikerdíjért. Szerinte Tocsik Márta segítségével 8 milliárd forintot spórolt az ÁPV Rt. Korábban az ügyész azt mondta: a pénz kifizetése mögött nem állt érdemi munka, és börtönt, valamint vagyonelkobzást kért Tocsik Mártára.
Vágólapra másolva!

Ügyvédje szerint piacgazdasági körülmények között nem volt túlzott Tocsik Márta 804 millió forintos sikerdíja, és védence felmentését kérte védőbeszédében az ügy pénteki tárgyalásán. Az ügyvéd állítása szerint Tocsik Márta körülbelül 8 milliárd forintot takarított meg az ÁPV Rt-nek, ebből kapta 804 milliós sikerdíját. Az ügyvéd tagadta az ügyész korábbi állítását, hogy védence nem végzett tényleges munkát ezért a pénzért. A védő részletesen taglalta, hogy Tocsik Márta milyen érdemi munkát végzett az ügyben. Szerinte "nem egy babazsúrról volt szó a felek - az ÁPV Rt. és az önkormányzatok - között, hanem kőkemény viták folytak".

Az ügyész felvetésére, hogy az ÁPV Rt. és az önkormányzatok közötti tárgyalások folyamán nem keletkeztek iratok, az ügyvéd azzal válaszolt: a peren kívüli megegyezés folyamán nem szoktak szerződést írni vagy leveleket küldözgetni, hiszen csak a végeredmény a fontos. Emellett a védő szerint bizonyítást nyert az is, hogy Tocsik számos iratot beszerzett az ügyben. Hozzátette: védence körülbelül 40 millió forint értékben bonyolított le telefonhívásokat, ez is azt bizonyítja, hogy mennyit dolgozott az ügyért.

A védő felvázolta a belterületi földekkel kapcsolatos jogszabályok hiányosságait, illetve az önkormányzatok és az ÁPV Rt. közötti jogértelmezési vitát. Elmondta, hogy akkoriban két megoldási lehetősége lett volna az ÁPV Rt-nek: vagy automatikusan kifizetik az önkormányzatok belterületi földekkel kapcsolatos igényeit, vagy egyedi megállapodásokat kötnek velük.

Az ügyvéd felelevenítette, hogy mindez a Bokros-csomag időszakában történt, amikor takarékos gazdálkodást írtak elő az egyes szerveknek. A védő az ügyész korábbi állításaival ellentétben azt mondta, hogy Tocsik Márta nagy szakértelemmel bír az említett területen, hiszen korábban hosszabb ideig dolgozott a VII. kerületi önkormányzatnál. A feladat elvégzésével egy írásos összefoglalója alapján bízták meg védencét - mondta az ügyvéd, majd hozzátette: ez az írás - Tocsik elképzelése - az újdonság erejével hatott az ÁPV Rt. akkori vezetésére. Ennek nyomán 1995-ben Kocsis István, az ÁPV Rt vezérigazgató-helyettese szóban utasította Tocsikot, hogy kezdjen tárgyalni az önkormányzatokkal. Az ügyvéd azt mondta, ha automatikusan kifizették volna az önkormányzatok igényeit, akkor ez 40-100 milliárdba is belekerülhetett volna, míg Suchman Tamás akkori privatizációs miniszter 30 milliárd forintban jelölte meg a keretet.

A másodrendű vádlott, Liszkai Péter ügyvédje szintén minden vádpontot tagadott, és védence felmentését kérte. Közölte: szerinte nem az volt a kérdés a hat éve húzódó ügyben, hogy milyen munkáért kapott ekkora sikerdíjat Tocsik, hanem az, hogy miért utalta tovább a pénzt. Így nem érti, mit keres védence a vádlottak padján - tette hozzá. Az ügyvéd szerint nem bizonyítható, hogy Liszkai bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Védőbeszédében ő is összefoglalta az elmúlt évek eseményeit, majd megpróbálta tételesen megcáfolni az ügyész vádjait. Az ügyvéd megalapozottnak nevezte a sikerdíj mértékét, és tagadta, hogy az ügy során akár Tocsik, akár Liszkai bárkit is megtévesztett volna. "A díjazás sikerdíj volt, az pedig a munka eredményétől függött, és nem a munkaidőtől vagy az iratok számától" - közölte. Szerinte Liszkai nem lehetett Tocsik társtettese bűncselekmény elkövetésében, mert ahhoz birtokolnia kellett volna mindazt az információt, ami a Vektor és Tocsik rendelkezésére állt, az ÁPV Rt. azonban pont azért alkalmazott külső tanácsadót, mert nem voltak megfelelő információi - érvelt az ügyvéd.

A per hétfőn folytatódik, amikor az ÁPV Rt. volt vezetőinek ügyvédei mondják el védőbeszédüket.

Az ügyész börtönt és vagyonelkobzást kért Tocsikra és Liszkaira

A vádirat szerint Tocsik Márta, az ügy elsőrendű vádlottja el nem végzett munkáért vette fel a 804 millió forintos sikerdíjat. Liszkai Péter, az ügy másodrendű vádlottja pedig megtévesztette az ÁPV Rt. igazgatóságát azzal, hogy döntött Tocsik Márta alkalmazásáról, és az elvégzett munkát hasznosnak ítélte - mondja a vád. Tocsik Mártát és Liszkai Pétert - ahogyan a korábbi bírósági eljárásban is - különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolta meg az ügyész hétfői vádbeszédében a 804 milliós sikerdíj miatt. Emiatt letöltendő börtönbüntetést, vagyonelkobzást és közügyektől való eltiltást indítványozott mindkettőjükre büntetésként.

A per többi szereplői közül négy volt ÁPV Rt.-s vezetőt, Szokai Imre elnököt, Bessenyei Zoltán és Spanyol József igazgatósági tagokat, illetőleg Lascsik Attila vezérigazgatót hanyag kezeléssel vádolnak. Az ügyész felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért rájuk. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki a vádbeli cselekmények idején MSZP-s pártpénztárnok volt, Budai György és Vitos Zoltán üzletembereket zsarolással vádolják.

A később Tocsik-ügyként elhíresült privatizációs botrány 1996-ban robbant ki. A Fővárosi Bíróság 1999. februárjában első fokon felmentette a jogásznőt és az ÁPV Rt. csalással, illetve hanyag kezeléssel vádolt egykori vezetőit, ám a Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban megalapozatlanság és felderítetlenség miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárásra utasított.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Az ügyész börtönbüntetést kért Tocsikra
2002. febr. 18.

Fórum:

Tocsikol a Fidesz