Új parkolási kártyát kapnak a mozgássérültek

Vágólapra másolva!
Bár elkészült az új jogszabály a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványáról, annak érvénybe lépését jogi viták hátráltatják. A hologramos műanyag kártyák - melyek a remények szerint kevésbé adnak lehetôséget a hamisításra - költségeit a Belügyminisztérium állja.
Vágólapra másolva!

A rendszeres viszszaélésekre alkalmat adó, fénymásolóval egyszerűen elkészíthetô mozgássérült parkolási engedélyek számát ma lehetetlen nyomon követni. Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének titkára is csak hozzávetôleges becslésekkel rendelkezik a hivatalosan kibocsátott papírokat illetôen. Kimutatásaik szerint közlekedési támogatásban tavaly összesen 343 ezren részesültek. Ennyien tehát mindenképp rendelkezhetnek az ingyenes parkolást biztosító, értékes okmánnyal. A MEOSZ viszont a napokban már a 530 ezres sorszámú új parkolóengedély kiadását regisztrálta. Ettôl függetlenül is a hamis igazolványok száma akár a több százezres nagyságrendet is elérheti.

Mint azt hivatalos forrásból megtudtuk, a régóta várt új parkolási igazolványokkal az érintettek várhatóan már az idén találkoznak majd. A teljesen EU-konform, személyre szóló okmányok kibocsátását pillanatnyilag a feltüntetett adatok kezelésével kapcsolatos jogi problémák késleltetik. Amint rendezôdik a személyiségi jogok védelme miatt kialakult vita, a korábbi reményeknek megfelelôen még az év elsô felében érvénybe léphet az 1 hónapja kész jogszabály.

A hologramos műanyag kártyák költségeit a Belügyminisztérium állja majd. Az Országos Fogyatékos-egészségügyi Tanáccsal többször is egyeztetett jogszabály különben a mozgáskorlátozottakon kívül a vakokra és a gyengénlátókra is kiterjed. Emellett a rendeletalkotók azt is el szeretnék érni, hogy mellettük a súlyosan értelmi fogyatékosok is bekerülhessenek a kivételes parkolási engedélyt igényelhetôk körébe.