Strómanok vették a földet az MFB cégének

Vágólapra másolva!
A termőföldtörvény kijátszásával akart földhöz jutni a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. (HKG), amely tavaly a 12 agrárcég egyikeként került az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonába.
Vágólapra másolva!

A HKG Rt. nevében a vezérigazgató, Bognár Sándor levélben tett ajánlatot a térség földtulajdonosainak földvásárlásra - derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból. A vételi ajánlatban 300 ezer forintot kínált hektáronként a HKG Rt. területeivel közvetlenül határos nagyüzemi szántókra. A földtörvény tiltja gazdasági társaságok földvásárlását. A jelek szerint ezért magánszemélyeket iktattak az ügyletbe.

A levélben egy mobiltelefonszámot adtak meg, ahol az üggyel kapcsolatban lehetett kérdezni. Munkatársunkat az illetékes arról tájékoztatta: az rt. vezetőségét érdekelte a földvásárlás, de nem jelentkezett elég eladó. Azt is közölte: most van az utolsó pillanata a vételnek, mert ha márciusban hatályba lép a törvénymódosítás, nem lesz lehetséges a vásárlás. (A változtatás az elővásárlók sorrendjét határozza meg; gazdasági társaságok továbbra sem vehetnek földet.).

A Herceghalomhoz közeli településen földtulajdonosok elmondták: az idő szorítása miatt igencsak megemelkedtek az árajánlatok. Már 1-1,5 millió forintot is ígérnek a tulajdonosoknak. A cég vezérigazgatója, Bognár Sándor lapunknak azt mondta: már leálltak az üggyel, mert kevesen és drágán adták a földet. A tulajdonosok ugyanis nagyarányú értéknövekedéssel számolnak a EU-csatlakozás miatt. A legfrissebb céginformációk szerint egyébként Bognár és a felcsúti Flier János szerzett közvetlen befolyást a HKG-ben - a tulajdonukban lévő Herceghalmi Gazdász Rt. révén.