<P class="MsoNormal">Feljelentik a szarvasmarhákat agyonütő férfit

Vágólapra másolva!
Egy perkátai férfi saját bevallása szerint puszta kézzel ütött agyon százötven szarvasmarhát egy vágóhídon. Azt tervezi, hogy spanyol bikavadalokon is bemutatja produkcióját, öklével végez majd a bikákkal. Több állatvédő szervezet is feljelenti a férfit állatkínzás miatt.
Vágólapra másolva!

Az, hogy a férfi puszta kézzel öli meg a vágómarhákat, állatkínzásnak minősül - Király szerint. Az pedig, hogy egyáltalán beengedték a vágóhídra és megengedték neki, hogy agyonüssön állatokat, állategészségügyi szabályokat sért: csak képesítéssel rendlkező böllérek végezhettek volna a marhákkal. Fuér Angéla, a Fehérkereszt vezetője is azt mondta, mindenképpen eljárást kezdeményeznek a férfi ellen. Király Péter szerint a szabálysértések mellett azért is kifogásolható Vátkai Zoltán akciója, mert rossz szemléletet terjeszt. Azt sugallja, hogy az állat az ember ellenfele, akit el kell pusztítani - véli Király.

Bár az állatvédők ebben az esetben azt ígérik, hogy mindenképpen eljárást kezdeményeznek a férfi ellen, szerintük a legtöbb állatkínzás büntetlen marad. Nehéz bizonyítani a vágóhidakon történt szabálysértő kegyetlenkedéseket. Fuér Angéla szerint csak az olyan egyértelműen szabálytalan esetekben lehet eljárást kezdeményezni, mint például amikor vemhes szarvasmarhákat vágtak le. Ezt ugyanis szigorúan tiltja az állatvédelmi törvény. Király Péter egy másik esetről tud: egy disznóvágóhídon csak úgy sikerült véget vetni a levágásra ítélt sertések kínzásának, hogy bevérzéseket, súlyos, kínzásra utaló sérüléseket találtak a levágott állatokon. Ezután kiderült, hogy az egyik böllér verte, kínozta a malacokat, mielőtt végeztek volna velük.

Vátkai Zoltán korábban több alkalommal - az RTL Klub egyik műsorában és a Blikkben is - azt állította, hogy puszta kézzel végzett már legalább százötven vágómarhával. Mindezt azért tette, mert szeretne fellépni spanyolországi bikaviadalokon is, ahol tervei szerint szintén öklével végezne a viadalokra kitenyésztett bikákkal.

Vátkai a Blikknek adott nyilatkozatában hosszan részletezte, hogyan is akar végezni a spanyol bikákkal: "nem frontális ütközés lesz köztem és a bika közt. Lehet, hogy az ütésemtől kimúlna, de nekem se lenne jobb karom többé. Amikor a bika támad, előtte leszegi a fejét, testsúlya, tömege az első két lábára nehezedik. Előre-oldalra lépve támadok, mielőtt öklelne, fordított kézéllel eltöröm az orrcsatornáját, és kirúgom az egyik első lábát. Befordulok, így a szarva mögé kerülök, és a húszforintos nagyságú, úgynevezett taglózópontra beviszem a végzetes ütést" - mondta Vátkai.

Vátkai a Blikknek korábban elmondta, hogy 2000-ben hat különböző világrekordot döntött meg. A világon ő képes egyedül egyetlen ütéssel két, egymásra rakott kókuszdiót széttörni, majd levezetésként még nyolcat tenyérpárnával. De ő tartja a csúcsok csúcsát a betontörésben is - írta a Blikk.

Komáromi Gergely

Ajánlat:

Rex Alapítvány

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Az állatvédelmi törvény

Fórum:

Ez itt az állatbarátok oldala

Szükség van-e az állatkísérletekre?

Brigitte Bardot megírná az orosz állatvédelmi törvényt