Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint százmilliárd gyógyszerre

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél több pénzt, majdnem 104 milliárd forintot hagytak tavaly a betegek a patikákban. A gyógyszerkassza ezúttal is szűkösnek bizonyult, és az egészségbiztosító a tervezettnél végül is 32,5 milliárddal többet, 179 milliárd forintot költött a gyógyszerek támogatására 2001-ben.
Vágólapra másolva!

Csaknem 300 milliárd forint értékű gyógyszer fogyott tavaly Magyarországon. Az egészségbiztosító adatai szerint az orvosságok döntő hányadát receptre váltották ki, ehhez a gyógyszerkasszán, illetve a központi költségvetésen keresztül több mint 191 milliárd forinttal járult hozzá az állam.

A betegeknek azonban így is minden eddiginél mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, hogy megvehessék a gyógyulásukoz szükséges orvosságokat. Tavaly a lakossági gyógyszerkiadások majdnem 104 milliárd forintot tettek ki, amiből 36 milliárd ment el recept nélküli vagy nem támogatott orvosságokra.

A betegek gyógyszerterhei az elmúlt években folyamatosan emelkedtek. A hivatalos adatok szerint míg 1993-ban még csak 15,1 milliárdot, három évvel később már 37 milliárdot, 2000-ben pedig 88 milliárdot hagytak a patikákban. Az Egészségügy-kutató Intézet számításai szerint kis- mértékben, de arányaiban tovább nőtt a lakossági tehervállalás a biztosítóval szemben. Amíg 1995-ben a betegek a gyógyszerek árának csupán 20 százalékát fizették saját zsebükből, addig 1998-ban már 28 százalékos, tavaly pedig 32 százalékos volt az önrész. Az egészségpénztár adatai szerint viszont bár a korábbi években valóban, 2001-ben 2000-hez viszonyítva már nem csökkent a gyógyszertámogatás mértéke.

A tavalyi, csaknem 104 milliárdos lakossági gyógyszerköltésben szakemberek szerint több tényező is szerepet játszott: mind a recept nélküli, mind a vényköteles orvosságok ára emelkedett, az áremelést felvásárlási hullám előzte meg, az orvosok pedig inkább a drága, új gyógyszereket írják fel.

Pedig az Egészségügyi Minisztérium javaslatára tavaly elfogadott kormányzati intézkedési tervben egyebek mellett az is szerepelt, hogy a doktorokat költségkímélőbb gyógyszerrendelésre szeretnék rábírni. Ennek gyakorlati megvalósításáról egyelőre semmi hír, mint ahogyan az év közben életbe léptetett megszorító intézkedésektől várt tízmilliárd forintos megtakarítást sem sikerült elérni. A tervezett 147 milliárd forint helyett az év végéig 179,5 milliárd forintot volt kénytelen a biztosító az orvosságok ártámogatására fordítani. A túlköltekezés tehát meghaladta a 32,5 milliárdot, amire legutóbb 1998-ban volt példa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről