Szálloda lehet a pszichiátriából

Vágólapra másolva!
Akár egymilliárd forintért találhat vevőre az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet jelenleg még állami tulajdonban lévő, műemléki védettség alatt álló épülete a körülötte lévő hatalmas parkkal együtt. A tervek szerint szállodává alakulna a hűvösvölgyi ingatlankomplexum.
Vágólapra másolva!

Amennyiben sor kerül az adásvételre, annak lebonyolítója a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A Népszava értesülése szerint az egészségügyi miniszter által felvázolt terv ellen a jelenlévők - a pszichiátriai szakma képviselői - közül is többen tiltakoztak. Volt olyan vélemény is, miszerint a komplexumot nemhogy eladni nem szabadna, hanem a nemzeti örökség részévé kellene nyilváníttatni. Úgy tudjuk, hogy az OPNI új főigazgatója sem híve a Mikola István által előadott tervnek.

Ráday Mihály városvédő is úgy véli, hogy a pszichiátriai betegeknek az a jó, ha szép környezetben élhetnek. Az intézet eladásáról nincs tudomása. Mint mondta, az 1859-től 1967-ig készült épület műemlék, tehát a jogszabály értelmében csak az Országos Műemlékvédelmi Hivatal hozzájárulásával idegeníthető el.

Néhány hónappal ezelőtt hasonló, azaz többek között pénzszerzési okokból költözött új helyére a Mentőkórház, ugyancsak műemléki értéknek tartott, kórházi feladatokhoz viszont alkalmatlannak tekintett Szobi utcai épületéből. A minisztérium komoly bevételekre számított, elsősorban tüdőszűrő gépek felújítására, újak beszerzésére szánták az ingatlanért kapott összeget. Akkor a dolgozók költöztetése rendkívüli viharokat kavart, mint ahogy az épület valós értéke is komoly vita tárgya. Az ellenzék ugyanis 800, illetve egymilliárd közé becsülte, míg a tárca legkedvezőbb számításai is legfeljebb 300 milliárdig "merészkedtek". Végül már 180 milliárd körüli összegről folytak a tárgyalások - akkor információink szerint izraeli befektetővel -, de az egykori kórház épülete a mai napig nem kelt el.