<P class="MsoNormal">Nincsenek előírások a templomi műkincsek védelmére

Vágólapra másolva!
Semmilyen szabály nem írja elő, hogy milyen körülmények között kell őrizni egy egyházi tulajdonban lévő műkincset. Így a szakértők úgy gondolják, hogy megfelelően őrizték a vizsolyi lelkészi hivatalból ellopott bibliát. A biblia értéke a gyülekezet lelkipásztora szerint felbecsülhetetlen, mivel azon a településen őrizték, amiről a nevét kapta.
Vágólapra másolva!

A vizsolyi református lelkészi hivatal lelkipásztora elmondta, hogy semmilyen előírás nem vonatkozik arra, hogy mi jelent megfelelő védelmet egy templomban tárolt műkincsnek. A gyülekezet számára sem az egyházközösség, sem a zsinat, sem a műemlékvédelmi hivatal nem írja elő, hogyan kell őrizni egy olyan értékes tárgyat, mint a vasárnap ellopott biblia. Más szakértői nyilatkozatokkal ellentétben a lelkipásztor arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy Magyarországon mintegy 20-22 darab van a bibliából. Szerte a világban tartanak számon 53-at (azaz a most ellopott példány nélkül már csak 52-t). További 50 darab lehet magángyűjteményekben.

A Vizsolyi biblia egyik példányát vasárnap hajnalban lopták el ismeretlenek a vizsolyi református lelkészi hivatalból. A bibliát riasztóval felszerelt üvegtárlóban őrizték. A riasztó meg is szólalt, így a helyi plébános még az éjszaka folyamán értesítette a rendőrséget, akik azonnal a tolvajok keresésére indultak. Az ellopott példány értéke 6 millió forint, de egy jobb állapotban lévő példányt egy tavalyi londoni aukción több mint 27 millióért adtak el.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) illetékese szerint az egyházak kötelessége a náluk őrzött műkincsek fokozottabb védelme. Hogy megfelelően védeni tudják értékeiket, pályázhatnak a Széchenyi-terv keretein belül és a minisztériumnál is – tudtuk meg az NKÖM egyházi kapcsolatok főosztályának főosztályvezető-helyettesétől, dr. Galik Gábortól.

Bár a biblia viseltes volt, több lapja is hiányzott, és értéke nem éri el a hasonló példányokét, eszmei értéke felbecsülhetetlen volt. Sipos Vizaknai Gergely lelkipásztor szerint ez a leghíresebb példány volt, miután ezt Vizsolyban őrizték. Megtudtuk, hogy évente mintegy 20-25 000-en látogatták a bibliát.

Bár április elsejétől az egyházi tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények tettesei komolyabb büntetést kaphatnak, a mostani bibliatolvajokra ez nem vonatkozik. A Károlyi-biblia tolvajai 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, és ugyanennyit kaphatnának a szigorúbb törvények értelmében is. Az orgazda is körülbelül ilyen súlyú büntetésre számíthat, ha bebizonyosodik, hogy rendelésre lopták el a műkincset.

A Vizsolyi bibliát Károlyi Gáspár gönci református lelkész három segítőtársával három évig fordította, majd 1589-ben Mantskovit Bálint nyomtatta ki. A Károlyi-biblia többé-kevésbé átdolgozott kiadásai századokon át a legolvasottabb magyar könyvek voltak, és így a magyar nyelv alakulásában jelentős szerepet játszottak. Csak Károlyi hagyatékában 20 példányt találtak, és napjainkig is sok fennmaradt belőle. Így a most ellopott példány nem egyedi darab.

Az országos rendőr-főkapitányság vezetője - a nyomozás eredményességét közvetlenül elősegítő információt szolgáltató részére 3 millió forint díjat tűzött ki. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pedig 1 millió forint jutalmat ajánlott fel a nyomozás sikere, az elkövető elfogása érdekében.

Korábban:

Legalább ketten vettek részt a biblia elrablásában

Fórum:

Biblia

Könyvajánlat:

Szent Biblia

Ajánlat:

A BBC cikke: Bibliatolvaj sokkolja Magyarországot