Évekig húzódhat a Tánczos-ügy a nemzetközi bíróságon

Vágólapra másolva!
Tánczos Gábor ügyvédje a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, miután a Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta védencét. A nemzetközi bíróságon volt már rá példa, hogy helyt adtak olyan kérelemnek, melyet - hasonlóan a Tánczos-ügyhöz - a tisztességes tárgyaláshoz való jog sérelme miatt adtak be. A procedúra 2-3 évig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

Múlt héten a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Tánczos Gábor ügyében hozott előző ítéletet, mely bűnösnek mondta ki Tánczos Gábort egy körmendi kislány meggyilkolásában. Tánczost 13 év fegyházra ítélték. Somos Zoltán, Tánczos ügyvédje, az ítélet miatt strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, a kérelmet egy hónapon belül eljuttatja a nemzetközi bírósághoz. Az ügyvéd szerint a bíróság megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, mert nem hallgatta meg a védelem tanúit, és nem engedte, hogy Tánczos Gábor vallomást tegyen. Somos Zoltán az [origo]-nak elmondta: úgy tudja, hogy Magyarországról még senki nem fordult büntetőügyben a strasbourgi bírósághoz.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon volt már példa arra, hogy helyt adtak olyan kérelemnek, melyet a tisztességes tárgyaláshoz való jog sérelme miatt adtak be - mondta az [origo]-nak Mayer Erika, a Páneurópai Jogász Unió elnöke. A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon több bíró - különböző nemzetiségűek - hoznak ítéletet, Tánczos ügyében a szembenálló felek a magyar állam jogi képviselője és Tánczos ügyvédje lenne. Tánczos Gábornak, mint fogvatartottnak, is biztosítani kellene, hogy megjelenhessen a tárgyaláson- mondta Mayer Erika. Az európai jog szakértője szerint - ha foglalkozik a beadvánnyal a strasbourgi bíróság - 2-3 évig is eltarthat, míg ítélet születik.

Mivel Magyarország alávetette magát a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság hatáskörének, ezért bárki fordulhat ehhez a bírósághoz, ha úgy érzi, hogy személyiségi jogait az állam megsértette. Két feltételnek azonban meg kell felelni: az itthoni jogi procedúra összes lépcsőfokát végig kell járni, és az utolsó döntés után hat hónapon belül kell fordulni a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz. A beadvány az Emberi Jogok Bizottságához kerül, ahol megvizsgálják, hogy minden formai és tartalmi követelménynek megfelel-e. "Itt bukik el a legtöbb beadvány" - mondta Mayer Erika, a Páneurópai Jogász Unió elnöke. Ha a beadvány megfelel, akkor kerül a bírósághoz, ahol egy írásbeli szakaszt tárgyalás követ. Ha a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság megállapítja a jogsértést, az ügy tárgyalását újra lehet kezdeni abban az országban, ahol a jogsértés történt. Emellett a strasbourgi bíróság kötelezheti a jogsértő országot, hogy fizessen kártérítést annak, akinek a jogait megsértette.

Korábban:

Tizenhárom év fegyházra ítélték Tánczos Gábort