Engedély nélkül is tovább épül a Terror Háza

Vágólapra másolva!
Megtört a korábbi egyetértés a Terror Háza ügyében dönteni hivatott fővárosi bizottság tagjai között. A városképvédelmi bizottság, a múzeum külső épületelemeit tavaly még szintén elutasító Fideszes és MDF-es tagjai csütörtökre már a pengefal és a párkány mellett érveltek. Eközben a megsemmisített építési engedély ellenére a munkálatok tovább folynak az épület homlokzatán.
Vágólapra másolva!

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Majdnem kész a pengefal

Endrédy István, a bizottság elnöke a mai ülésen szavazásra is bocsátotta azt a kérdést, hogy beleegyezzenek-e a megépült elemek fennmaradásába. A testület négy igen, négy nem szavazattal nem hozott döntést a kérdésben. A VI. kerületi jegyző korábban saját hatáskörében engedélyezte az építkezést, miután az illetékes szakhatóságok nem támogatták az Andrássy út 60-as számú ház tervezett külső átalakítását.

Az építkezés úgy indult meg, hogy a főváros területére benyúló épületelemek felépítésére nem kértek tulajdonosi hozzájárulást. Ezért, és több más jogsértés miatt Budapest vezetése az építési engedély megsemmisítését kezdeményezte a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál, amely meg is semmisítette azt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Eközben megérkezett a Fővárosi Főügyészségre az a feljelentés, melyet tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt adott be a legfőbb ügyésznek egy magánszemély a Terror Háza kapcsán. Borbély Zoltán a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta az [origo]-nak, hogy a feljelentést s legfőbb ügyészségről hatáskör hiánya miatt továbbították hozzájuk. A fővárosi Főügyészség a törvényes határidőn belül kivizsgálja és eldönti szükséges- e további lépéseket tenni az ügyben.

Korábban:

Feljelentették a Terror Házát

Terror Háza: érvénytelen az építési engedély

Fórum:

Terror ház

Könyvajánló:

ÁVH - Egy terrorszervezet története

Budapesti múzeumi kalauz