Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Tánczos Gábor ügyében hozott előző ítéletet. E szerint a körmendi gyermekgyilkossággal vádolt Tánczost 13 év fegyházra ítélték. Az elítélt ügyvédje az [origo]-nak elmondta, hogy az ítélet miatt a nemzetközi emberjogi bírósághoz fordulnak.
Vágólapra másolva!
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A körmendi gyerekgyilkosság elkövetésével vádolt Tánczos Gábort 13 év fegyházra ítélték, amibe beszámít az előzetesben töltött idő is. A gyerekgyilkossággal vádolt Tánczos az utolsó szó jogán tagadta a vádiratban, illetve az elsőfokú bírói határozatban szereplő állításokat. A mai ítélethirdetésen Tánczos ismét rosszul lett, az ítélethirdetés előtt pedig azt mondta, hogy szégyelli, hogy magyar, és reméli, hogy nemzetközi szekemberek is figyelnek az ügyére.

Tánczost korábban orvosok is megvizsgálták sorozatos rosszullétei miatt, de szerintük nem beteg a vádlott, a büntetőeljárás megviselte az idegeit, ezzel magyarázhatóak gyakori ájulásai. Ez azonban nem zárja ki büntethetőségét. A vádlott valószínűleg most is rosszul érezte magát, mert szólt őrzőinek, akik nem sokkal az ítélet elhangzása után kikísérték a teremből. Tánczos előtt távozott a helyiségből édesanyja is, aki szintén rosszul lett. Az ítélet után a vádlott ismerősei és barátai közül valaki bekiabálta, hogy szégyellje magát a bíróság, ezért kiküldték.

Tánczos ügyvédje az [origo] kérdésére elmondta, hogy az ítélet miatt a nemzetközi emberjogi bírósághoz fordulnak. Az ügyvéd szerint a bíróság megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, mert egy jogi egyezmény - amihez hazánk is csatlakozott - kimondja, hogy minden vádlottnak joga, hogy kieszközölje a védelem tanúinak meghallgatását. Ha a nemzetközi bíróság igazat ad az ügyvédnek, akkor újra kell tárgyalni az ügyet, tehát kezdődik minden előről a Vas megyei bíróságon- mondta Somos Zoltán. Az ügyvéd arra utalt azzal, hogy a bíróság megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, hogy nem hallgatta meg a védelem szakértőit. Emellett hozzátette azt is, hogy volt olyan része a Legfelsőbb Bíróság indoklásának, ami nem felelt meg a vallomásnak.

Tánczos Gábortó az ítélet szerint 1998. április 1-jén délután megölte a 11 éves Zsófiát Körmenden. Többször megütötte, majd torkát elvágta egy késsel. A holttestre a hazatérő apa talált rá. Az akkor 19 éves fiatalember már a nyomozás kezdetén a rendőrség látókörébe került. Előzetes letartóztatásba helyezték, majd meggyanúsítását követően beismerő vallomást tett, ám azt később visszavonta, és azóta következetesen tagad. Azt állította, hogy a rendőrségen kikényszerítették belőle a beismerő vallomást.

A megismételt eljárásban tavaly a bíróság ismét kimondta Tánczos Gábor bűnösségét, és ezúttal 13 évet szabott ki. Tánczos az elsőfokú ítélet hirdetése közben rosszul lett, és ez többször megismétlődött az LB előtt is.

Az ügyben nincs szemtanú, nincs meg a gyilkos fegyver, és nincs indíték sem. A vád legfőbb bizonyítéka, hogy mikronyom-kereszteződéseket találtak a vádlottnak a gyilkosság idején viselt ruháin. A védelem szerint azonban nem megfelelően tárolták a bizonyítékként lefoglalt ruhát, egy zacskóba tették az áldozat ruháival. Így a védő szerint nem lehet bizonyítékként figyelembe venni a vád legfőbb bizonyítékát.

Az LB elrendelte a vádlott kivizsgálását. Az elmeorvos szakértői vizsgálat megállapította, hogy Tánczos Gábor nem szimuláns, hanem valóban beteg. Ennek ellenére az eredmény azt is tartalmazza, hogy a betegség nem zárja ki a büntethetőséget.

Korábban:

Ma ítéletet hirdetnek a Tánczos-perben