Szervezik az országos orvossztrájkot

Vágólapra másolva!
Miután a törvény értelmében az orvosi kamara nem szervezhet sztrájkot, a vezetőség tagjai mint "egyének" fogalmazták meg a sztrájkköveteléseket. Összeállítottak egy levelet is, amelyben útmutatót adnak a tagoknak a sztrájk helyi szintű megszervezéséhez.
Vágólapra másolva!

Több orvos is csalódottságának adott hangot, amikor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) múlt héten bejelentette, hogy a sztrájktörvény értelmében a testület nem szervezhet sztrájkot. A kamara vezetősége ezután jogi megoldást keresett a problémára, és úgy tűnik, meg is találták.

Gyenes Géza, a MOK főtitkára az [origo]-nak elmondta, hogy bár a kamara nem szervezhet sztrájkot, de a tagjainak egyéni joguk, hogy szervezzenek. Így mint "egyének" fogalmazták meg a tegnapi elnökségi ülésen a teendőket. Ezek között hétpontos sztrájkkövetelést állítottak össze. Továbbá megfogalmaztak egy levelet, amelyben útmutatót adnak a tagoknak, arról, hogy hogyan tudják helyi szinten elkezdeni a sztrájk szervezését, a sztrájkbizottságok felállítását. A főtitkár hozzátette, hogy a kamara nem sztrájkolhat az emberek helyett. Így azt várják, hogy helyi szinten elinduljon a szervezés, és ehhez minden segítséget megadnak kollégáiknak.

A kamara múlt héten kiadott közleményére - amelyben kijelentették: méltánytalannak tartják, hogy az orvosok bére aránytalanul alacsony - az egészségügyi minisztérium nem reagált. A MOK szeretné elérni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az orvosok kezdő fizetése a minimálbér háromszorosa legyen.

Az [origo]-nak korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy a testület gyávaságból nem szervezi meg a sztrájkot. Balogh Gábor szavai szerint a kamara elárulta az orvosokat, és úgy vélekedett, hogy helyi szinten nem érdemes munkabeszüntetést szervezni, miután a probléma is országos. A MOK főtitkára azonban reméli, hogy a csalódott nyilatkozatok ellenére helyi szinten összefognak a kollégák.

Radvánszki Emese

Korábban:

Lehet orvossztrájk a választások előtt

Mikola többfrontos harca a kórházakkal és a parlamenttel