Nem a betegsége miatt választják el a HIV-fertőzött külföldit családjától

Vágólapra másolva!
A HIV-fertőzés mellett más, komoly oka lehet, ha magyar családban élő külföldinek nem adják meg a tartózkodási engedélyt - tudtuk meg a Belügyminisztérium bevándorlási hivatalának vezetőjétől, akit azért kerestünk meg, mert egy HIV-pozitív afrikai férfinek nem hosszabbították meg tartózkodási engedélyét.
Vágólapra másolva!

Az ügyben másodfokon eljáró Belügyminisztérium nem hosszabbította meg a tartózkodási engedélyét egy HIV-pozitív afrikai férfinek, aki ezért bírósághoz fordult. A Belügyminisztérium bevándorlási és állampolgársági hivatala annak ellenére utasította el az afrikai férfi tartózkodási engedélyének meghosszabbítását, hogy a férfinek magyar családja van. A férfi 10 éve él Magyarországon, magyar felesége, és két magyar állampolgárságú gyereke van.

A Belügyminisztérium bevándorlási és állampolgársági hivatalában nem nyilatkoznak a konkrét üggyel kapcsolatban. A hivatal főigazgatójától, dr. Végh Zsuzsannától megtudtuk, hogy 1994 óta mindössze néhány olyan eset volt, melyben HIV-pozitív férfit utasítottak ki hazánkból. Az igazgatónő említett olyan esetet is, amikor az elsőfokú kiutasító döntést éppen azért változtatták meg másodfokon, mert az illetőnek magyar családja volt. Az említett afrikai férfi ügyében annyit mondott, hogy talán más lehet az elutasítás hátterében, azaz a férfi megsérthetett valamilyen szabályt.

Korábban:

Elválasztanának magyar családjától egy HIV-fertőzött külföldit