Nemzetközi munkaügyi szervezetek foglalkoznak a reptéri sztrájkkal

Vágólapra másolva!
Nemzetközi szervezetekhez fordul a Liga szakszervezet, miután megakadályozták, hogy képviselői részt vegyenek a légiirányítók és az Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság menedzsmentje közötti tárgyalásokon. Gaskó István elnök Matolcsy György és Martonyi János miniszterek előtt pénteken kifejezte megütközését, hogy UZI géppisztolyos őrök állták útját a tárgyalásra menet. A kormány részéről nem kívánták kommentálni az ügyet. A reptér biztonságáért felelős cég szóvivője elismerte, hogy a sztrájk idejére megerősítették az őrséget.
Vágólapra másolva!

Gaskó István, a Liga Szakszervezeti Szövetség elnöke az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) pénteki ülésén felháborodásának és megütközésének adott hangot, hogy a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság menedzsmentje súlyosan korlátozza dolgozóik sztrájk jogát. A szövetséghez tartozó, és jelenleg is sztrájkoló Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete és a menedzsment közötti tárgyalásra az LRI gépfegyveres őröket rendelt ki, hogy megakadályozza a Liga képviselőinek részvételét a megbeszélésen.

A Liga szerint mindez ellentétes a sztrájktörvénnyel. Emiatt a nemzetközi munkaügyi szervezethez, az ILO-hoz, az Európai Szakszervezetek Szövetségéhez (ESzSz), a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségéhez valamint az Európai Szállítási Szakszervezetek Szövetségéhez fordulnak. Gaskó István azt várja az érdekképviseletektől, amelyek közül az ESzSz-nek van a legnagyobb befolyása, hogy írjanak levelet a magyar kormánynak, felhívva a törvényesség betartására a figyelmet.

A reptér üzemeltetőinek korábbi tájékoztatása szerint a fegyveres őrök a tavaly szeptemberi terrorcselekmények óta teljesítenek szolgálatot, ezért nem meglepő, hogy Gaskóék beléjük futottak. Gaskó szerint azonban már két hónapja nincs szigorú biztonsági rendszer Ferihegyen.

Péterffy Gábor, a HungaroControl szóvivője korábban azt mondta, hogy nem volt pluszfelszerelés az őrökön és, hogy a korábbiakhoz képest nem történt különleges biztonsági felkészülés a sztrájkra, pénteken azonban az [origo]-nak elismerte, hogy a sztrájk idejére megerősítették az őrséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Liga képviselője szinte mindegyik egyeztetésen megjelent.

Az OMT ülésén megjelent miniszterek nem kívántak reagálni a Liga szakszervezet sérelmeire. Gaskó szerint különös, hogy egy költségvetési szervnél előforduló törvénytelenséggel nem foglalkozik a kormány.

Korábban:

Ketten sztrájkolnak Ferihegyen