Új készítmény az influenza ellen

Vágólapra másolva!
Tüneti kezelés helyett az influenza vírusát semlegesíti egy nemrégiben felfedezett készítmény, mely a kórokozó fertőzését és szaporodását gátolja. Az orrcsepp és a kapszula már kapható a gyógyszertárakban. A szer a kutatók szerint a szövődmények veszélyét akár felére is csökkentheti.
Vágólapra másolva!

Forradalmian új készítmény került nemrégiben az "influenzaszezonra" forgalomba Magyarországon is. A közelmúltban felfedezett új hatóanyag a kórokozót hatástalanítja, azt zárja ki, hogy a megbetegedés továbbterjedjen, a vírus szaporodjon. Azaz az orvostudomány éppen a vírus legnagyobb veszélyét háríthatja el, azt, hogy rövid időn belül tömeges fertőzéseket okozzon. A szer az eddigiekkel ellentétben nemcsak tüneti kezelést ad a betegséggel szemben, hanem valóban gyógyítja azt.

Dr. Mészner Zsófia, a Szent László Kórház helyettes orvos-igazgatója szerint a szer legnagyobb különlegessége, hogy hatása tökéletesen független az influenza típusától. - A védőoltással ellentétben, amelynek a vírus legkisebb változása esetén is lényegesen kisebb hatása van, ez a hatóanyag bármilyen variánssal szemben használ - állítja a szakértő. A kutatások eredményei szerint a szövődmények kialakulásának esélyét akár felére csökkentheti, de a fertőzés súlyosságát is 40, míg a betegség idejét 30 százalékkal rövidíti le az új hatóanyag. Az orrcsepp és kapszula formájában is kapható készítmény - amelyre társadalombiztosítási támogatás egyelőre még nem jár, recept nélkül, teljes áron forgalmazzák -, azonban dr. Mészner Zsófia szerint semmiképp nem helyettesíti a védőoltást. A vakcina a megelőzésben, míg az új szer a már kialakult megbetegedés gyógyításában segít.

Idén mintegy 1,3 millió adag oltóanyagot osztott ki az ÁNTSZ a körzeti orvosok, illetve a különböző intézmények között, hogy a veszélyeztetett korúak vagy a fertőzésveszélynek különösen kitett munkakörökben dolgozók ingyen juthassanak még időben védelemhez. A patikákban jelenleg ötféle készítmény kapható 1000-1200 forintért, receptre ezek 50 százalékos támogatást kapnak. Igaz, a vakcina hatása különböző külső körülményektől függően nagyon változó, 30-90 százalék közöttire becsülik a szakemberek annak esélyét, hogy valóban megvéd majd a fertőzéstől.

Hazánkban eddig még egyetlen influenzás megbetegedést sem regisztráltak, jóllehet erre a "szezonra" jósolják a szakemberek minden idők legnagyobb járványát. A 10-15 évenként esedékes "óriásjárványt" már nagyon régóta nem regisztrálták. Magyarországon enyhébb esetben is 1,5-2 millió embert fertőz meg a vírus, s ezek egy jelentős része jár súlyos szövődményekkel: elsősorban tüdő-, arcüreg-, szívizom-, esetleg agyvelőgyulladást okozhat a kórokozó. Éppen ezek megelőzése azért is rendkívül fontos, mert például a leggyakoribb komplikációt, a tüdőgyulladást tekintve, száz megbetegedésből legalább 7, de a statisztikák szerint akár 42 eset is végződhet halállal.