Sorozatos jogsértések a Terror Háza körül

Vágólapra másolva!
Tulajdonosi hozzájárulás nélkül adták ki az építési engedélyt, és közterület-használati engedély nélkül hosszabbítják meg a terrormúzeum épületének párkányait. A főváros szerdán adta ki a tulajdonosi hozzájárulást - megszorításokkal-, noha az építkezés az Andrássy út 60. alatt már hetek óta tart. A hivatal jelezte az építési engedélyt törvényellenesen kiadó VI. kerületi jegyzőnek: megfellebbezi döntését.
Vágólapra másolva!

Varga Péter, a Fővárosi Önkormányzat Vállalkozási és Vagyonkezelési Ügyosztályának vezetője elmondta az [origo]-nak, hogy a beruházó utólagos kérésére szerdán kiadták a tulajdonosi engedélyt, azonban kikötötték: csak a járda burkolatának átalakításáról lehet szó. A hivatal ugyanakkor felkérte a VI. kerületi jegyzőt, hogy hivatalosan is küldje meg számukra az építési határozatot, hogy azt megfellebbezhessék. A tulajdonosi engedély hiányában építési engedélyt kiadni nem törvényes.

A hivatal eljárást fontolgat az épületre szintén engedély nélkül fölszerelt, a járda fölé kilógó terror feliratú párkány miatt is, hiszen az ilyen építményekre közterület-használati engedély szükséges. Ennek hiányában az építtetőt pénzbüntetésre - a közterület használati-díj tízszeresének megfizetésére - és a tárgy haladéktalanul való eltávolítására kötelezhetik.

A hivatal szakemberei szerdán bejárták az építkezést, fényképeket készítettek, és megállapították: egyelőre a járdára benyúló párkányon kívül nincs nyoma a nem engedélyezett épületrészek megépítésének. A főváros felszólította a VI. kerületi jegyzőt, hogy amennyiben olyan építés folyik, melyhez nem járult hozzá, azt haladéktalanul állíttassa le.

Az építtetőnek szerdán kiadott tulajdonosi engedélyben nem járul hozzá a főváros, hogy a közterületre tervezett pengefalakat felhúzzák, magasított járdaszegélyt alakítsanak ki, járda fölé nyúló párkányt építsenek, kivágják az Andrássy úti fasor több fáját, parkolóhelyeket, illetve megállóhelyet alakítsanak ki. Igaz ezek nem is szerepeltek az engedélykérelemben, noha az eredeti tervekben igen - erről már Ráday Mihály a Fővárosi Közgyűlés várostervezési és városkép-védelmi bizottságának alelnöke tájékoztatta az [origo]-t. Az ismert városvédő szerint egy múzeumnak nem kellene kitüremkednie az utcára.

a Terror Házának honlapján

Az eredeti nagyívű tervek szerint a sarokházat négy méter magas úgynevezett pengefallal vennék körbe a két utca felől, a járókelők csak a pengefalakon nyitott kis ajtókon keresztül tudnának továbbhaladni. A járda fekete gránitborítást kapna, magasított, szintén fekete szegéllyel. Az épület párkányát kiszélesítenék, hogy kinyúljon a járda fölé, s a terror szót, valamint egy nyilaskeresztet és egy ötágú csillagot vágnának ki belőle, így a fény a fekete járdára vetítené ezek sziluettjét. Az Andrássy úti fasor több fáját kivágva helyükbe vérző szilvát ültettek volna. A terveket korábbi sajtóértesülések szerint módosítani fogják.

Korábban:

Engedély nélkül épül a terrormúzeum
2001. december 20.