Nagy Sándor elkeseredésében emleget nemzetközi megfigyelőket

Vágólapra másolva!
Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője szerdán bejelentette: javasolni fogja a párt országos elnökségének, hogy hívjanak nemzetközi megfigyelőket a parlamenti választásokra. Nagy szerint a kedden megválasztott Országos Választási Bizottság tagjai közel állnak a kormányhoz, így nem biztosított a testület pártatlansága.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden választotta meg az OVB tagjait és póttagjait. Az OVB tagja lett Ficzere Lajos egyetemi tanár, Horváth Sándor, a Független Jogász Fórum elnöke, Maczonkai Mihály és Molnár Miklós egyetemi oktató, valamint Sándorfi György ügyvéd. A parlament póttagnak Beregi Zoltán ügyvédet és Kovács László egyetemi oktatót választotta meg.

Az előterjesztő, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy a pártok javaslatait figyelembe véve teszi meg javaslatát. Az ellenzék szerint azonban a jelöltek mind jobboldali beálítottságúak.

Mivel a 2002-es választásokon fordul elő először, hogy két párt, a Fidesz és az MDF közös pártlistán indul, az OVB feladata lesz az is, hogy az ezzel kapcsolatos, de a választási törvény által nem szabályozott kérdésekben állást foglaljon. Így valószínűleg még több kérdésben kell majd döntetnie a testületnek mint a korábbi években.

Nagy az [origo]-nak ugyanakkor azt mondta: fogalma sincs, hogyan lehet nemzetközi megfigyelőket hívni. "Ez egy keserűség szülte mondat, amiért ilyen közbizalmat igénylő testület esetében a kormánykoalíció nem törekszik konszenzusra. Nem tudom, hogyan lehet nemzetközi megfigyelőket hívni, de ez nem is az én dolgom" - közölte.

A Fidesz egyik politikusa az [origo]-nak nyilatkozva komikusnak találta az ötletet.

Korábban:

A MSZP nemzetközi megfigyelőket hívna a választásokra