Medián: együtt a Fidesz és az MSZP

Vágólapra másolva!
A biztos szavazó pártválasztók körében a szocialista párt, és a Fidesz-MDF közös lista támogatottsága hajszálra megegyezik, a a Medián decemberben regisztrált adatai szerint mindkét listát 44 százalék támogatja. A Fidesz-MDF csupán a teljes népességre vetített adatok szerint mondhat magáénak hibahatáron belüli, 3 százalékos előnyt. A különbség oka a Medián szerint, hogy a Fidesz-MDF szimpatizánsainak csak kétharmada, az MSZP-támogatóknak viszont háromnegyede mondja magát biztos szavazónak.
Vágólapra másolva!

A közvélemény ugyanakkor nagyobb esélyt ad a választási győzelemre a Fidesz-MDF párosnak, mint a szocialistáknak: míg az előbbi győzelmére tippelők aránya október és november között 34-ről 37 százalékra, majd decemberre 42 százalékra nőtt, a szocialisták győzelmében továbbra is a megkérdezettek 30 százaléka hisz. A Medián ezt azzal magyarázza, hogy a kormányoldal a jelek szerint hatékonyabb saját sikerességének kommunikálásában.

Egyre inkább a két nagy politikai erőnél koncentrálódnak a voksok. A legvalószínűbb harmadik befutó továbbra is az SZDSZ, amely jelenleg a teljes népesség körében 4, a biztos szavazó pártválasztóknál 5 százalékon áll. A MIÉP ennél valamivel kisebb népszerűséget tudhat magáénak, így a teljes lakosságban 2, a biztos szavazóknál 4 százalékon áll, ami teljesen megegyezik az előző hónapban mértekkel. A Medián mérte a kormánypártok és az MSZP-SZDSZ együttes támogatottságát is, eszerint az ellenzék közösen a biztos szavazók körében 49 százalékos támogatottságával erősebb a kormánypártok együttes 45 százalékánál.

A Medián szerint hatástalannak bizonyult a Medgyessy Péter ellen az elmúlt hetekben indított támadássorozat, miután a mérés szerint decemberre csekély mértékben nőtt Medgyessy Péter mint lehetséges miniszterelnök támogatottsága.

Végül is ezúttal többen mondták a múlt hónapokhoz képest, hogy rá szavaznának, ha lehetne külön miniszterelnököt választani. A szocialisták kormányfőjelöltjének népszerűségi indexe semmit sem változott november óta. Ugyanakkor miután a legtöbb vezető politikus népszerűségi indexe valamelyest nőtt, Medgyessy a rangsor harmadik helyéről a hetedikre csúszott vissza. A politikusrangsorban egyébként a legfeltűnőbb változás Kupa Mihály népszerűségének megugrása, ami nyilvánvalóan a Centrum Párt megalakulásának következménye. A párt a Medián szerint a biztos szavazók körében 2 százalékos támogatottságot ért el. A Centrum Párt megalakulásáról pedig a megkérdezettek 42 százaléka értesült, és ezek háromnegyede (74 százalék) tudta megmondani, hogy az új szerveződés elnöke Kupa Mihály lett. A párt másik vezetőjének, Pusztai Erzsébetnek a támogatottsága ugyancsak nőtt 42-ről 47 százalékra.

Akárcsak novemberben, decemberben is a verseny kiélezettségét jelzi, hogy a választásokon szinte pontosan ugyanannyian menesztenék, mint ahányan további négy évre hivatalban tartanák a jelenlegi kormányt. A pártválasztásukban bizonytalanok között ebben a hónapban is hajszállal többen vannak "kormányváltó hangulatban", tehát az ő szavazatuk valószínűleg az ellenzék felé billentené a mérleget - áll a Medián jelentésében. Ugyanakkor a jelenlegi kormánynak kedvez, hogy most többen érzik úgy, hogy az országban "jó irányba mennek a dolgok", mint egy hónappal ezelőtt. A pártok korrupciós indexe alig változott az elmúlt hónapban. A statisztikailag számottevő egyetlen változás, hogy az SZDSZ most megint kevésbé tűnik korruptnak, mint novemberben, tehát lecsengeni látszik a szabad demokratákat hírbe hozó Horváth Béla-féle "dossziék" hatása.

Korábban:

A Gallup szerint több mint 10 százalékkal vezet a Fidesz