Az MSZP nem szavazott a Dunaferr-jelentésről

Vágólapra másolva!
A Dunaferr működését vizsgáló parlamenti albizottság néhány módosítással elfogadta összefoglaló jelentését hétfői, utolsó ülésén. A szavazáson az MSZP képviselői nem vettek részt.
Vágólapra másolva!

Csiha Judit (MSZP) arra hivatkozott, hogy az ülés előtt mindössze negyedórával kapta kézhez a 40 oldalas jelentés tervezetét, Suchman Tamás pedig meg sem kapta. Ezért a két képviselő kivonult a teremből. Márton Attila (Fidesz), az albizottság elnöke elmondta: a jelentést a pénteki futárszolgálattal küldték ki, így az péntek délután már a képviselők rendelkezésére állt. Csiha azonban azt mondta hogy hét végén már nem volt lehetősége arra, hogy összevesse az albizottsági jegyzőkönyveket a jelentéssel.

Balla György (Fidesz) közölte: az összefoglaló jelentés alapos, tényszerű és összefogott. Szerinte az albizottság által meghallgatottak közül senki sem hozott fel egyetlen érvet sem a vagyonkezelői szerződés megkötése mellett. A beszámolókból kitűnt: a Dunaferrt 1993-1994-ben növekedési pályára állították, a privatizáció előkészítését pedig csak hátráltatta a szerződés. A fideszes képviselő szerint a Dunaferrt kezelő Acél XXI Kft. az ÁPV Rt. számára láthatatlanná tette a cégcsoport működését, mivel a vagyonkezelő hatóság csak az Acél XXI Kft. által kiadott anyagokból dolgozott. Hozzátette: a szerződésben meghatározott sikerdíj előnytelenebb volt az állam számára, mint ami a pályázati kiírásban szerepelt.

Szalay Gábor (SZDSZ) úgy vélte: az összefoglaló nem korrekt; egyoldalú és elfogult. Olyan, mintha az egyik szereplőt, nevezetesen Orbán Győzőt, a miniszterelnök édesapját, a Dolomit Kőbányászati Kft. többségi tulajdonosát kiretusálták volna a jelentésből. Szerinte a testület még nem végezte el a munkáját, ezért összefoglaló sem készülhet, ezért ő nem fogadta el az anyagot. A szabad demokrata képviselő közölte: az albizottság alaposan megvizsgálta a vagyonkezelői szerződést, illetve a vagyonkezelési időszakot, de a dolomitszállításokkal kapcsolatban senkit sem hallgattak meg. Szerinte a szembeszökő hiánytalanságok miatt hiteltelenné vált a jelentés.

Gidai Erzsébet (MIÉP) azt mondta: az anyag kimondja, hogy a Dunaferr fokozatosan eladósodik, és azt, hogy vagyonok tűntek el a kereszttulajdonlások miatt. A MIÉP-es albizottsági tag előterjesztése alapján a jelentésbe bekerült: az albizottság javasolja a gazdasági bizottságnak, hogy küldjék át a jelentést az ügyészségnek, és ha abban visszásságokat észlel, indítson vizsgálatot.

Elhangzott: bár a bizottság a jelentést elfogadta, az még kiegészíthető. Szalay Gábor ugyanis írásban tett fel kérdéseket Zarándok Jánosnak, a Mészkő és Dolomit Kft. tulajdonosának. Csiha Judit és Suchman Tamás szintén írásban kért nyilatkozatot Orbán Győzőtől. Amennyiben ezek a válaszok megérkeznek, bekerülnek a jelentésbe.

A gazdasági bizottság január végén vagy február elején tárgyalja az albizottság munkáját összefoglaló anyagot.