Szoros verseny, csökkenő trendek

Vágólapra másolva!
A 44-47. hetek mérlege szerint (melyet a 2001. október 29. és november 25. között megkérdezett 950 fő válaszai alapján számított a TNS Modus) valamelyest csökkent a Fidesz-MDF választási szövetség előnye az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében. Jelenleg 43% szavazna a Fidesz-MDF-re és 40% az MSZP-re.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti szövetség két százalékot veszített az egy héttel korábbi eredményükhöz képest, míg a szocialisták szavazóbázisa nem csökkent tovább. A kormánypárti áttörést az újabb adatok sem támasztják alá. Az egy éve tartó állóháború a legutóbbi hónapokban váltakozó szerencsével zajlik. Több alkalommal is helycserét regisztráltak az élen. Ez év május végén még fölényesen - 8%-kal - vezetett a Fidesz és az MDF az MSZP előtt. Ezt követően heteken keresztül fokozatosan erősödtek a szocialisták: július végére 7%-kal emelkedett szavazóbázisuk és visszavették a vezetést. Augusztus elejétől szeptember közepéig együtt csökkent a két éllovas esélyindexe. A Fidesz-MDF páros ezt követően fordítani tudott, és november második felére 6%-kal feljebb emelkedett, miközben az MSZP csak stabilizálni tudta szavazóbázisát. Végül a legutóbbi hetekben megállt a kormánypártok felívelése, a két héttel korábban közölt adatokhoz képest 3%-kal visszaestek, de tartják minimális előnyüket. Mindezek az elmozdulások éppen a mérési hibahatárokon belül estek - mint ahogy a két rivális szavazati arányai sem távolodtak el egymástól szignifikáns mértékben már 53 hete.

A kisebb támogatottságú pártok esélyei - a két nagy párt gyengébb szereplése következtében - tovább javultak az elmúlt hetekben. Míg a 44. héten 12%-on osztoztak, addig a legutolsó adatok szerint ez az arány 17%. Újra a parlamenti küszöbön - 5%-on - az SZDSZ, de erősödött két riválisa - a MIÉP és az FKGP - is. A kisgazdáknak jelenleg 3%-uk van, míg Csurka István pártjának 4% - mindkettő magasabb, mint egy héttel korábban. Gyengült a Munkáspárt és továbbra sem mérhető egyetlen más párt esélymutatója sem a biztos szavazó pártválasztók körében (nem érik el az egy százalékot).

Tovább csökkent a két nagy párt iránti lakossági szimpátia: a 44. héthez képest mind a Fidesz, mind az MSZP három pontot veszített a százfokú skálán (a csökkenés mértéke szignifikáns). A jelenlegi állás: 49 pontjuk van a szocialistáknak és 48 pontjuk a fiatal demokratáknak.

Hasonló tendenciákat tapasztalni a két párt frontemberének rokonszenv-indexei esetében is. Medgyessy Péter iránti lakossági szimpátia hetek óta szignifikánsan csökken. A legutóbbi adatok a mutató további romlását jelzik: újabb egy pontot veszített a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, jelenleg 52 ponton áll a százfokú skálán. Ugyanakkor Orbán Viktor indexe is egy pontos csökkenést mutat az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A legújabb eredmények szerint 49 pont a miniszterelnök rokonszenv-indexe, így változatlanul 3 pont a különbség a két rivális között.

Nem romlott tovább az összes megkérdezett körében a kormány megítélése. A 43. héten még 40 ponton állt a százfokú skálán, jelenleg 38 pont, akár csak egy héttel korábban. Változatlanul jobb a kabinet tevékenységének a megítélése a biztos szavazó, pártválasztók körében: 44 pont, amely az utóbbi hetekben alig változott.

Ajánlat:

TNS Modus