Perdöntő vallomások a Székely-ügyben

Vágólapra másolva!
Perdöntő bizonyítékokat mutattak be a hivatali vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán perében a pénteki tárgyaláson. Két, a Gellért téri akcióban részt vevő rendőr tett vallomást, és bemutattak egy olyan videofelvételt is, amelyen a politikus kocsijából elővett pénzestáska és húszmillió forint látható.
Vágólapra másolva!

A hivatali vesztegetéssel vádolt, korábbi kisgazda, jelenleg független képviselő büntető perének pénteki tárgyalásán a Gellért téri akció részleteiről volt szó. 2000. október 12-én ugyanis itt vette őrizetbe az ügyészségi nyomozóhivatal -a vádirat szerint- kenőpénz átvétele közben a képviselőt.

Két olyan rendőr tett pénteken vallomást, akik részt vettek az akcióban. Bár hivatalból csak az ügyészség vehette őrizetbe az akkor még mentelmi joggal rendelkező Székelyt, az akciót több rendőr is biztosította. Ők végül nem léptek közbe, mivel a képviselő nem tanúsított ellenállást. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának két tisztje a bíróság előtt elmondta, hogy Balla Dániel építési vállalkozó vitte a Gellért térre a pénzestáskát. Balla és Székely beszálltak az autóba, ahol körülbelül két percig ültek bent, majd Balla kiszállt és elsétált. A két tiszt azt is elmondta, hogy Székely autójának motorja már járt, az első kereket jobbra kormányozta és az egyik rendőr szerint még jobbra is indexelt, vagyis éppen arra készült, hogy az útpadkáról a járműtől jobbra fekvő úttestre hajtson, amikor az ügyészség lecsapott rá.

Székely korábban azt állította: csak azért járt az autó motorja, hogy a légkondicionálót beindítsa, mivel súlyos szívbeteg, és ezen az októberi napon Székely szerint különösen meleg volt. Azt azonban tagadta, hogy el akart volna indulni a pénzestáskával, és azt is, hogy indexelt és jobbra kormányozta volna az autót, vagyis hogy indulásra készülődött.

A rendőrök vallomása mellett bemutattak egy, a tettenéréskor készült videofelvételt is, amelyen az autóból előkerült pénzestáska és a benne lévő húszmillió forint látható. A felvételeken látszik Székely autója és a képviselő maga is, az azonban nem, hogy valóban Székely autójából veszik ki a táskát, igaz, ezt a képviselő sem vitatta.

A két rendőrtiszt közölte azt is, hogy a vádlott elleni nyomozás részletei jelenleg is államtitoknak minősülnek. Ezért egyelőre titkos az a Gellért téren készült másik videofevétel is, amelyen a tettenérés előzményei is látszanak. Emellett szintén államtitoknak minősülnek a Balla és Székely közötti beszélgetésekről készült hangfelvételek. A vádlott és védője kérte az államtitok feloldását, erről később dönt a bíróság.

Székely ismételten kérte szabadlábra helyezését rossz egészségügyi állapota miatt, és mert a bizonyítási eljárások nagy része már lezajlott, így már nem áll fenn a tanuk befolyásolásának lehetősége. Székely szerint szökésétől sem kell tartani. A bíróság ismételten elutasította a kérést, mivel a tanácselnök szerint fennáll a szökés veszélye, hiszen Székely három országtól is menedékjogot kért - indokolta döntését a bíró.

Korábban:

Székely szerint az ellene vallók hazudnak