Demszky tiltakozik a menedékhelyek bezárása ellen

Vágólapra másolva!
Tárgyalást kezdeményezett Demszky Gábor Harrach Péter szociális miniszterrel, hogy januártól ne kényszerüljön még több hajléktalan az utcára. Ugyanis - egy rendelet alapján - a közigazgatási hivatal a főváros éjjeli menedékhelyein lévő 500 férőhely egyötödének a bezárásáról döntött.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester közölte: a főváros a közigazgatási hivatal jogerős határozata ellen minden lehetséges módon, akár polgári engedetlenséggel is fellép, és nem hajtja azt végre.

A főpolgármester elmondta, hogy telente a hajléktalan emberek ezrei tódulnak a fővárosba, mivel a túléléshez az itt lévő metrókban és a pályaudvarokon találnak maguknak menedéket. Demszky Gábor kitért arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés szociális bizottsága pénteki ülésén határozatban rögzítette, hogy a közigazgatási hivatali döntést a főváros nem tudja és nem is akarja végrehajtani.

A főpolgármester a helyzet rendezésére találkozót kezdeményezett a szociális miniszterrel, akitől azt reméli, hogy a belügyminiszter segítségével megváltoztatja a közigazgatási hivatal döntését. Hozzátette, abszurdnak tartja azt, hogy a jelenlegi krízishelyzetben feladjanak sokak számára túlélést jelentő 90 ágyat. Demszky Gábor bejelentette, hogy a krízis okozta feszültségek enyhítésére 50 új női férőhelyet és egy 40 fős nappali szükségmelegedőt hoztak létre a napokban a Fehér köz 2.-ben.

Pelle József, a Fővárosi Szociális Intézmények igazgatója elmondta, hogy a közigazgatási hivatal a közösségi szállások minimumfeltételét előíró 1/2000-es miniszteri rendelet alapján döntött a 90 férőhely bezárásáról. A rendelet ugyanis személyenként négy négyzetméternyi szobaterület biztosítását írja elő. "Gyakorlatilag azonban ez azt jelenti, hogy egyetlen éjjeli menedékhelyen sem lehet emeletes ágy" - tette hozzá az igazgató.

Korábban:

Csökkentik a hajléktalanszállók férőhelyeinek számát