Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A pedagógus szakszervezet nem támogatja a sztrájkot

Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Szakszervezete hajlandó együttműködni a budaörsi tanárokkal, akik jelentős béremelést követelnek. A budaörsiek fizetett sajtóközleményében az áll: radikális eszközökhöz nyúlnak, ha 2003. január 1-jéig nem teljesítik követeléseiket. A szakszervezet azonban nem tudja értelmezni a "radikális eszközök" kifejezést.
Vágólapra másolva!

Polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak a pedagógusok, ha nem történik meg a közoktatásban dolgozók radikális béremelése 2003. január 1-jéig. Ezt tartalmazta az a fizetett sajtóközlemény, amelyet a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tett közzé fizetett hirdetményben a múlt héten. A budaörsiek először idén februárban tettek közzé sajtóközleményt az alacsony pedagógusbérek miatt. Akkor körülbelül ezer iskola húszezer pedagógusa állt a tiltakozó megmozdulásuk mellé.

Tóth Béla, a budaörsi gimnázium igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy új közlemény kibocsátását az utóbbi hetek eseményei tették szükségessé: a lényeges javulást nem hozó fizetésemelés és az új pedagógus életpálya-modell bemutatása. Az igazgató szerint a minisztérium csupán azt ígéri, hogy a nyugdíj előtt álló tanárok a kezdőfizetés többszörösét kapják majd, illetve osztályfőnöki- és más pótlékokról rendelkezik. "Nem határozza azonban meg azt, ami a legfontosabb" - mondja Tóth Béla, - "vagyis a kezdőfizetések nagyságát". A Szakmaiság és önbecsülés elnevezésű fórum, melyet a kezdeményezéshez csatlakozott pedagógusok alkotnak, a fizetéseket kezdő általános iskolai tanár esetében havi nettó 70, gimnáziumi tanár esetében 90 ezer forint körül állapítaná meg, vagyis a mindenkori minimálbér 2,5-szeresét, illetve 3-szorosát tartanák elfogadhatónak. "Az oktatási rendszert csak ez után a kezdőlépés után lehet sikeresen megreformálni" - tette hozzá az igazgató. Az őszi béremelés után jelenleg egyetemet végzett, húsz éve pályán lévő középiskolai tanár nettó fizetése ma nem éri el a hatvanezer forintot.

A Pedagógus Szakszervezet csütörtöki tájékoztatóján nem került szóba a budaörsiek kezdeményezése, mindössze megemlítették azt, mint a pedagógusok elégedetlenségének egyik bizonyítékát. A szervezet érdekvédelmi titkára az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tudja értelmezni a budaörsiek polgári engedetlenséget ígérő kijelentését, elsősorban azért, mert nem egyeztettek velük. Hívásaik ellenére a Szakmaiság és önbecsülés fórum képviselői nem jelennek meg a szakszervezet eseményein - állítja a titkár. A szakszervezet kész együttműködni a budaörsiekkel, - tette hozzá - azonban mint szakszervezetnek, nekik szélesebb spektrumon kell dolgozniuk a problémák megoldásán, a közszféra egészének gondjait kell kezelniük, nem vehetnek figyelembe csupán intézményi követeléseket.

A Szakmaiság és önbecsülés fórum nem szakszervezet-ellenes, mindössze azt kifogásolják, hogy a szakszervezetek nem radikális változtatásra gondolnak. Az esetleges engedetlenségi mozgalom megindításáig azért adnak még időt a jelenlegi, illetve a következő kormánynak, mert ezzel is jelezni akarják, hogy a probléma végleges megoldása a cél, teljesen függetlenül attól, hogy melyik politikai erő vezeti épp az országot. Az oktatási miniszter korábban azt nyilatkozta: a tárca 2003-ig nem képes az igényelt béremelést kifizetni.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről