Elődjét méltatja az ombudsman-jelölt

Vágólapra másolva!
Meghallgatása után az összes párt támogatta Péterfalvi Attila jelölését az adatvédelmi biztos posztjára. A jelölt a személyes adatok védelmére, a közérdekű információk nyilvánosságának elősegítésére, valamint a jogalkotás segítésére helyezné a hangsúlyt, ha az Országgyűlés megválasztaná ombudsmannak. A köztársasági elnök negyedik jelöltje végre esélyes erre.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának tagjai a keddi ülésen egyhangúlag támogatták Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossá választását. Az ombudsman-jelöltről jövő hét kedden szavaznak a parlament plenáris ülésén. Megválasztsához kétharmados többség kell.

Szükség van adatvédelmi biztos tevékenységére, mivel az általános ombudsmannak nincs elég jogköre ahhoz, hogy kiváltsa feladatát - reagált az [origo]-nak Péterfalvi Attila azokra a korábbi nyilatkozatra, amelyeket a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Répássy Róbert, valamint a MIÉP elnöke, Csurka István tett, miszerint nincs szükség erre a hivatalra. Az adatvédelem a 80-as évek végén lett alkotmányos alapjog - hívta fel mindezek mellett a figyelmet az ombudsmanjelölt, aki elődjéről, Majtényi Lászlóról elmondta: a korábbi adatvédelmi biztos nagyon magasra tette a mércét, így nem lesz könnyű dolga, ha megválasztják a tisztségre. Egy területre fektetne nagyobb hangsúlyt, mint az elődje: a jogalkotás segítése, az egymással diszharmonikus viszonyban álló jogszabályok összehangolása.

Ezenkívül három területet emelt ki Péterfalvi Attila, amelyekre különös figyelmet akar fordítani: a személyes adatok védelme, a közérdekű információk nyilvánosságának védelme, valamint az adatvédelmi nyilvántartás vezetése.

Természetesnek tekinthető, ha a kormány a közérdekű információk nyilvánosságra kerülését szűkítené, az ellenzék pedig bővítené - véli az adatvédelmi ombudsmanjelölt, aki minden esetet szigorúan szakmai szempontból vizsgálna megválasztása esetén: van-e jogszabályi akadálya vagy sem a nyilvánosságra kerülésnek.

Péterfalvi Attila tanít a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen, ügyvédi praxist folytat, korábban dolgozott a Fidesz jogi kabinetjének, majd Majtényi László adatvédelmi biztos külső munkatársa volt.

Mádl Ferenc köztársasági elnöknek a három korábbi jelöltjét nem sikerült elfogadtatnia a parlamenti ellenzékkel: Maczonkai Mihály és Berki Ádám nem kapta meg a kétharmados többséget, míg a harmadik jelöltről, Székely László dunai kormánybiztosról már nem is szavaztak, mivel az MSZP eleve elutasította a támogatását.