Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyűjtés égési részleg nyitásához

Vágólapra másolva!
Szegeden gyűjtés indult annak érdekében, hogy a városban is fogadhassák a jövőben a súlyos égési sérült gyermekeket. Az alföldi megyeszékhely gyermekklinikája úgy gondolja: itt a szakembergárda és a háttér is adott ahhoz, hogy kisebb kapacitásbővítéssel többet ne kelljen továbbküldeni betegeket.
Vágólapra másolva!

Szegeden az elmúlt hetekben vihart kavart a súlyos égési sérüléseket szenvedett gyermekek szállítási kálváriája, gyűjtés indult, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő. A város egyetemi gyermekklinikájának vezetője kezdeményezte a változtatást, a helyi Rádió 88 folyamatosan várja az adományokat. Így az elmúlt időszakban már 5 millió forint gyűlt össze a számlán. Az egyetemi vezető minisztériumi ígéretet kapott, majd meghallgatásra is behívták az ügyben.

A Népszava információi szerint a szaktárca három égési központ létrehozásának támogatását fontolgatja, a költségvetési számítások is megkezdődtek. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szerint nem indokolt országrészenkénti ellátás, mert a helikopteres szállítással a távolság már nem okozhat gondot a betegellátásban.

Ezt azonban Újhelyi István helyi szocialista képviselő, illetve Túri Sándor, a Szegedi Gyermekklinika igazgatója nem így gondolják. Szerintük Szegeden a szakmai tudás és az intézményi háttér is adott arra, hogy nagyon súlyosan sérült, fertőzésveszélynek kitett gyermekeket ellássanak.

- A városban 30 éve működik egy rendkívül jól szervezett, aszeptikus intenzív gyermeksebészeti és újszülött intenzív osztály, ahol nagyon magas színvonalon tudjuk kezelni már most is a betegeket - nyilatkozta a vezető. - A gyűjtés - melyhez még korábban minisztériumi forrásokat is ígértek - most egy olyan részleg kialakításáért folyik, ahol szeptikus intenzív terápiát is végezhetne a klinika. Azaz, a fertőzésveszélyben lévő, nagyon súlyos állapotú gyerekeket is helyben tudnánk kezelni. Az igazgató szerint már most is tíz jól képzett szakorvos kész arra, hogy további képzéssel, illetve egy-két gépbeszerzéssel ezeket a gyermekeket is fogadni tudják. A klinika számításai szerint összesen mintegy 57 millió forint kell ahhoz, hogy az ide tartozó térségből, azaz Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is ide érkező betegeket semmilyen körülmények között se kelljen máshová irányítani. - Így többé nem fordulhatna elő az, ami a közelmúltban megtörtént. Ugyan a vezető főorvos sem állítja biztosan, hogy a gyermekek élete megmenthető lett volna, ha ez a részleg már most létezik, az azonban biztos: az ő keze között is gyógyult már föl több ilyen súlyos égési sérüléseket szenvedett gyerek, s egy-egy utaztatás, bármennyire rövid is, nem segíti a javulást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről