Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfüggesztették Szabadi mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés keddi határozatával felfüggesztették Szabadi Béla mentelmi jogát, annak ellenére, hogy a mentelmi bizottság ezt nem támogatta.
Vágólapra másolva!

A tizenegy fős mentelmi bizottság 6:5 arányban nem javasolta Szabadi mentelmi jogának felfüggesztését. Érdemben megalapozottnak tartották a legfőbb ügyész indítványát, de a kérdés elnapolását indítványozták- mondta Dornbach, és javasolták, hogy hívják meg Poltot. A bizottság többsége ezt elutasította.

Dornbach közölte, hogy a bizottság kifogásolta Szabadival szemben tanúsított bánásmódot, hogy rendszeresen a TV nyilvánossága előtt bilincsben és pórázon mutatták a képviselőt.

A kisebbség szóvivőjeként Isépy Tamás, a bizottság fideszes elnöke elmondta, közvádas ügyben eddig kétszer nem javasolták mentelmi jog felfüggesztését, de mindkettő csekély jelentőségű volt.

Mivel egyszer már felfüggesztették Szabadi Béla mentelmi jogát, az eljárás akkor is folytatódik, ha most nemmel szavaznak - mondta. Hozzátette, fél év múlva lejár Szabadi mandátuma, így a mentelmi joga is.

Isépy kérte a képviselőktől Szabadi mentelmi jogának felfüggesztését, mondván csak a vizsgálat lefolytatásával derülhet fény az igazságra.

Szabadi Béla a szavazás előtt felszólalt, és elmondta: nem hitte volna, hogy egyszer az áldozat szerepét kell eljátszania. Több tényezőt felsorolt, amelyek szerint államtitkársága alatt lojális volt a kormányhoz, és most mégis mentelmi jogának felfüggesztését kérik. Szerinte az eljárás körülményei egyértelműen bizonyítják a politika és az igazságszolgáltatás összefonódását. Szabadi szerint az eljárás forgatókönyv szerint zajlik ellene. Úgy látja, nem véletlen, hogy évek óta ő volt a legmagasabb "vendég" a Gyorskocsi utcában.

- Várhegyi bezzeg most is szabadlábon van, pedig eljárás folyik ellene - mondta. Szerinte Polt második indítványa az elsőhöz képest semmi újat nem tartalmaz.

- Mindig alapul szokták venni a mentelmi bizottság döntését, most mégis ez ellen kampányol a Fidesz -mondta.

A politikus szerint ügyével el akarják terelni a figyelmet a Fidesz ügyeiről.

Szabadi beszédét gyér taps követte az ellenzék soraiból. Az MSZP félórás tárgyalási szünetet kért, ám ezt Áder János házelnök megtagadta.

Az Országgyűlés 197 igen, 9 nem és 42 tartózkodás mellett felfüggesztette Szabadi Béla mentelmi jogát, hiszen meg volt a kétharmados többség. 138 - an nem szavaztak. A nemmel szavazók, a nem szavazók és a tartózkodók között volt az MSZP, az SZDSZ, és a kisgazda frakció kizárt képviselői.

A szavazás után a parlamenti folyosón több ellenzéki képviselő felháborodásának adott hangot az eljárással kapcsolatban. Szabadi nem kommentálta az esetet.

Az Országgyűlés eddig háromszor döntött a mentelmi bizottsággal ellentétesen.

Korábban:

Szabadi szerint politikai akció zajlik ellene

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről