Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség óvása miatt valószínűleg a gyámhivatal újra megvizsgálja, hogy Terry Black alkalmas-e gyermek örökbefogadására. Az [origo] megtudta, hogy több szempontból is egyedi Terry Black esete: ugyanis eddig nem fordult elő, hogy homoszexualitását nyíltan vállaló személy gyereket kapott, és az sem, hogy egy kiadott alkalmassági határozatot az ügyészség megóvott.
Vágólapra másolva!

Terry Black - polgári nevén Rácz Károly - három hete nevel egy újszülött kisfiút. Magyarországon ő az első transzvesztita, aki nyílt örökbefogadási eljárás segítségével gyereket nevelhet. Molnár László, a főváros Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy 2001 júniusában kelt az a szakvélemény, mely Terry Blacket gyermek örökbefogadására alkalmasnak mondta ki. A Gyermekvédelmi Szakszolgálat a szakvélemény kiadásánál a szokásos módon járt el Terry Black esetében is, tehát megvizsgálták, hogy van-e jövedelme, lakása, biztosítani tudja-e a feltételeket gyerekneveléshez és azt, hogy a jelölt alkalmas-e szellemileg, erkölcsileg a nevelésre. A szakszolgálat tisztában volt vele, hogy Terry Black homoszexuális, ez nem befolyásolhatja a döntést - mondta Molnár László.

A Terry Black alkalmasságáról született döntést a Fővárosi Főügyészség megóvta. Az ügyészség nem vitathatja a döntés lényegét, csak formai hibákat kifogásolhat, viszont ezzel meg tudja rekeszteni az örökbefogadás további menetét. Ha az óvást a gyámhivatal vezetője elfogadja, akkor kijelölnek egy másik gyámhivatalt, mely újra megvizsgálja az érintett alkalmasságát. Ha az óvást nem fogadja el a gyámhivatal vezetője, akkor bíróság elé kerül az ügy, ez pedig azt jelenti, hogy a végső döntés nem születik meg a közeljövőben. "Az idő pedig Terry Blacknek dolgozik" - mondta Molnár László, mivel ilyen ügyekben az idő is jogi tényezővé válik, hiszen a csecsemő egyre jobban kötődik nevelőjéhez.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter azután kezdeményezett vizsgálatot az örökbefogadás ügyében, hogy az ügyészségi óvás megszületett - mondta az [origo]-nak Katonáné Per Erika, a Szociális és Családügyi Minisztérium gyermekvédelmi főosztályának vezetőhelyettese. A minisztérium azt vizsgálja meg, hogy milyen döntések nyomán született Terry Black alkalmassági határozata. Katonáné Per Erika az [origo]-nak azt is elmondta, hogy információi szerint évente 1600-1800 személyt nyilvánítanak gyermeknevelésre alkalmasnak a szakszolgálatok, és 15-20 olyan személy jelentkezik, aki végül nem kapja meg az alkalmassági határozatot. Arra viszont még nem volt példa, hogy az ügyészség megóvott egy alkalmassági határozatot.