Demeter első fokon pert nyert Keller László ellen

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta, helyreigazításra  és 700 ezer forint kártérítésre kötelezte a Budaörsi Városi Bíróság elsőfokú ítéletében Keller László szocialista képviselőt. A politikus korábban ugyanis többek között azt állította Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter apjáról, hogy a hungarista mozgalom tagja volt.
Vágólapra másolva!

A miniszter azt sérelmezte, hogy az országgyűlési képviselő azt állította: a Torgyán József köréhez tartozó Pákh Imre ügyeit a nemzetbiztonsági szolgálatoknak vizsgálni kellene, azonban ezt azért nem teszik meg, mert Demeter Ervin családja is hungarista, mint Pákh.

A bíróság arra kötelezte Kellert, hogy az ítéletet saját pénzén tegye közzé azokban a médiumokban, ahol a kijelentései megjelentek. Keller Lászlót a bíróság emellett 700 ezer forint nem vagyoni kártérítésre ítélte.

Demeter Ervin szerint az elsőfokú határozat precedens értékű, mert bebizonyosodott, hogy a képviselő a politikai küzdelmekben valótlanságot állított, és megsértette a jó hírnevet. Elmondta azt is, hogy a bíróság ítélete megerősítette abbeli meggyőződését, miszerint nem lehet valótlanságok állításával egy minisztert bemocskolni.

Keller László ugyanakkor megdöbbentőnek és veszélyesnek nevezte az ítéletet. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy egy Orbán Viktorhoz intézett - a miniszterelnöki felelősséget firtató - azonnali kérdése nyomán indult el az ügy. Hajdú Demeter Dénes és Demeter Ervin azért indított pert ellene, mert a Magyar Hírlap és a tv2 a képviselőnek a nyilvános parlamenti ülésen elhangzott felszólalására és az ezzel kapcsolatos nyilatkozatára támaszkodva azt közölte, hogy a miniszter édesapja részt vett a hungarista mozgalomban.

A bíróságon feltettük a kérdést, hogy valójában indított-e vizsgálatot Demeter Ervin, de a válasz az volt, hogy ez államtitok - fűzte hozzá. Az ellenzéki képviselő szerint ez az első lépése a parlamenti képviselők teljes elnémításának. A többi képviselőnek át kell gondolnia, ha kritikai észrevételt tesz egy miniszterre, mert ha arról tőle függetlenül tudósít egy újság, amit sértőnek tart a miniszter, akkor beperelheti a képviselőt, akit ennek alapján el is marasztalnak - fogalmazott Keller László.

A miniszter apja, Hajdú Demeter Dénes által indított per - melyet különválasztottak a mostani eljárástól - tovább folytatódik, egyelőre a bizonyítási eljárásnál tart az ügy.