A tárcák nem számolják, hányan adták le vagyonnyilatkozatukat

Vágólapra másolva!
A ma éjféli határidő előtt tíz órával még sok köztisztviselőtől várják az összesen mintegy 80 ezer vagyonnyilatkozatot. Az általunk megkérdezett minisztériumok többségében nem tudják, hány munkatárs adta már le nyilatkozatát, és csak bíznak abban, hogy mindenki megteszi.
Vágólapra másolva!

A köztisztviselőknek hétfőig kell leadniuk főnöküknek a vagyonnyilatkozatot, akik azt továbbítják a Közszolgálati Ellenőrzési Hivatalhoz. A KELHI-hez november 7-éig hivatalos becslések szerint mintegy 80 ezer vagyonnyilatkozatnak kell beérkeznie, amely 22-24 ezer köztisztviselő és 6 ezer hivatásos szolgálatot teljesítő rendvédelmi alkalmazott, valamint közös háztartásban élő családtagjaik vagyoni helyzetét tárja fel. A hivatal csak november 7-e után tud nyilatkozni arról, hogy hányan nem adták le kötelező nyilatkozatukat.

Az [origo] által megkérdezett minisztériumokban általában nem tudják, hogy hányan vannak, akik még adósak a nyilatkozatukkal. Van, ahol azt sem tudják, hogy hány alkalmazottat érint a kötelezettség. A vagyonnyilatkozat-tételt a köztisztviselői törvény július 1-jei módosítása tette kötelezővé, hogy tetten érhető legyen a hivatalnokok esetleges gyanús vagyongyarapodása.

Az Igazságügyi Minisztérium illetékese csak reméli, hogy mindenki leadja, hiszen a szankciók igen szigorúak. A köztisztviselői törvény szerint ugyanis megszűnik a munkaviszonya annak, aki a jogszabály hatálybalépésétől számított 120 napon belül nem készíti el a nyilatkozatát.

A Belügyminisztériumból azt az információt kaptuk, hogy majd csak november 7-e után derül ki, kik nem adták le a minisztériumban a vagyonnyilatkozatukat. Miután a KELHI a minisztériumhoz tartozik, nincs olyan ember, aki rajtuk kívül külön foglalkozna ezzel a témával. Az Oktatási Minisztérium illetékese arról számolt be, hogy a személyzeti osztályon hatalmas a nyüzsgés, így a leadott nyilatkozatok száma folyamatosan változik. A Miniszterelnöki Hivatalban tudtak egyedül pontos információval szolgálni. Itt a 440 nyilatkozattételre kötelezett munkatárs közül - délután 13 órakor - még 25-en nem tettek eleget eme kötelességüknek.

A most elkészített vagyonnyilatkozatok kiindulási pontként szolgálnak a következő években beadottakhoz. A hivatal vizsgálódása alatt meghallgathatja az érintett köztisztviselőt és hozzátartozóit, szakértői véleményt kérhet, adatokat kérhet a hatóságoktól, nyilvántartásokból és a pénzintézetektől. De a bankok belátásán múlik, hogy megadják-e a kért adatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!