Bevásárlóközpont vagy park épül a Moszkva téren

Vágólapra másolva!
A Városháza és az érintett kerületek már évek óta szeretnék átalakítani a Moszkva teret. A végleges tervet csak további egyeztetések után választják ki. Ha minden Demszky Gábor főpolgármester tervei szerint alakul, két év múlva kezdődhet el a tér átalakítása, és 2005-re fejeződhet be.
Vágólapra másolva!

Átalakítják a Moszkva teret. Jelenleg még két elképzelés verseng egymással: az egyik szerint egy hatalmas, 45 ezer négyzetméteres, többszintes bevásárlóközpont és mélygarázs épülne a tér közepén, ahol jelenleg a metrókijárat, néhány bódé és villamosvégállomások találhatók. Emellett felmerült, hogy az újabb plaza helyett parkosítanák a tér nagy részét. Csak további egyeztetések után derül ki, hogy a két terv közül melyiket valósítják meg. A parkosítást támogatja az I., II., XII., kerületi önkormányzat és Schneller István fővárosi főépítész. Demszky Gábor főpolgármester viszont azt mondta, hogy a szívéhez neki is a parkosítás áll közelebb, mégis a bevásárlóközpontot tartja reálisabbnak.

A Moszkva tér parkosítása 17 milliárd, a bevásárlóközpont 22 milliárd forintba kerülne. Schneller István főépítész szerint a főváros a teljes beruházás költségvetésének 50 százalékát tudná felvállalni. A többit a kormány mellett az érintett kerületi önkormányzatoknak és a befektetőknek kellene állniuk. A főpolgármester szerint a beruházás legköltségesebb része a Moszkva tér és a Retek utca közötti háztömb egy részének kisajátítása és elbontása, majd a terület azt követő parkosítása lesz.

A munkálatokat a további egyeztetések miatt leghamarabb 2003-ban lehetne elkezdeni. Két-három év alatt készülne el az újjáalakított tér. Függetlenül attól, hogy melyik tervet választják, a Várfok utca melletti villamossineket, ahol most a 18-as és 56-os villamosok járnak, a föld alá süllyesztik. Megszűnik a Széna téri Volán buszpályaudvar, és a BKV-val közös buszvégállomást alakítanak ki a Moszkva téren, Szilágyi Erzsébet fasor közelében.

A 4-es és 6-os villamosok végállomását a most úttestként használt részre viszik át. Az autók pedig a jelenleg a villamosok által használt alagúton keresztül közlekedhetnek majd. Így lényegesen gyorsabban lehetne a Margit körút és a Krisztina körút között autózni. Összekapcsolják az 56-os és 61-es villamosokat, és a hosszú távú tervek szerint gyorsvasúttá fejlesztik.

Demszky Gábor főpolgármester az egyezetés keretében levélben fordult Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz, melyben meghívta a Városházára, hogy ismertesse vele a főváros Moszkva térre vonatkozó fejlesztési terveit. 1999-ben ugyanis Mádl Ferenc a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként levélben kereste meg Demszkyt a Moszkva tér környezetének rendezése ügyében.

[origo]