Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Fidesz meghátrál a zárszámadás elfogadásáért

Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz elnökségi tagja módosító javaslatot nyújtott be a zárszámadáshoz. Ebben javasolja annak a sokat vitatott résznek az elhagyását, amely a szerencsejáték-törvényt módosítaná. Ha elhagyják ezt a részt, a MIÉP jobban hajlik arra, hogy megszavazza a zárszámadást.
Vágólapra másolva!

Miután a torgyánista kisgazdák vagy nemmel szavaznak a zárszámadásra, vagy beteget jelentenek a szavazás napjára, a MIÉP nélkül a kormánykoalíciónak nem tudja elfogadtatni a 2000. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. Jelenleg ugyanis csak két fővel vannak többen, mint az ellenzék, és a kormányt támogató függetlenek nincsenek annyian, mint a torgyánista kisgazda frakciótagok.

Az MSZP és az SZDSZ garantáltan nemmel szavaz a zárszámadásra, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a többletbevétel elköltését szentesítsék a zárszámadásban.

A részletes parlamenti vita során a legtöbb kifogás a szerencsejáték-törvényt módosító résszel kapcsolatban volt, mivel sokan úgy vélik, a módosítást nem a zárszámadás keretében kellene végrehajtani. Ezzel kapcsolatban rengeteg módosító javaslat érkezett, többek között a MIÉP-es Lentner Csabától is.

Pénteken Rogán Antal, a Fidesz elnökségének tagja is benyújtott egy módosító javaslatot, amelyben a teljes szerencsejátékról szóló rész törlését javasolja. Az indoklásban csupán annyi áll, hogy a szerencsejátékról szóló törvény átfogó módosítására van szükség, és addig nem indokolt a most felmerült módosítás.

Győri Béla, a MIÉP szóvivője az [origo]-nak azt mondta: amennyiben elfogadják Rogán javaslatát, úgy "egy újabb akadály hárult el az elől, hogy megszavazzuk a zárszámadást". A többletbevételek elköltésével kapcsolatban azonban még mindig vannak kifogásai a MIÉP-nek. A hétfői frakcióülésen szó lesz a zárszámadásról, és ekkor alakítja ki végső álláspontját az ellenzéki párt arról, megszavazza-e a zárszámadást. Azonban Győri szerint Rogán javaslatával erre "nagyobb az esély". Lentner Csaba ehhez hozzátette: szerinte "a MIÉP szakmai súlya megnőtt" azzal, hogy a Fidesz fontolóra vette a javaslatukat, és "a józan eszükre hallgattak". "Ez a MIÉP döntési folyamatát felgyorsíthatja, és a pozitív döntés irányába hathat" - erősítette meg Lentner.

Kapcsándi Dóra

Korábbi cikkeink:

Zárszámadás: a szerencsejátékról szóló részt kritizálták a legtöbben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről