Újra a nemzetbiztonsági kabinet elé kerül az F-16-osok ügye

Vágólapra másolva!
Az F-16-osokat kínáló Lockheed Martin szerint csak akkor várható fordulat a vadászgépek ügyében, ha a svédekkel zsákutcába jutnak a tárgyalások. Az új amerikai ajánlatot a honvédelmi tárca a nemzetbiztonsági kabinethez továbbította. Míg Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár elutasította az új kezdeményezést, Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a nemzetbiztonsági kabinet állásfoglalását követően foglalkozik az üggyel. A nemzetbiztonsági kabinet még nem tűzte napirendre a kérdést.
Vágólapra másolva!

F-16-osok

Múlt hét csütörtökön Szabó János honvédelmi miniszter találkozott Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövettel. A nagykövet eljuttatta tárcának az amerikai kormány új árajánlatát. Erre azért került sor, mert az eredeti kiírás 24 gépről szólt, míg a kabinet végül úgy döntött, csak 14 gépet bérel Magyarország. 14 gép bérlésének költségei viszont mások, mint 24-ének - mondta az [origo]-nak Molnár Simon, a GJW Politikai és Kommunikációs Tanácsadó - a Lockheed Martin PR-cégének - munkatársa.

Az új ajánlat értelmében az amerikaiak 14 darab F-16-os vadászgépet kínálnak 10 éves bérleti időre - mondta az [origo]-nak Mary Showl, az amerikai nagykövetség sajtóattaséja. Az ár nem tartalmazza a fegyverzetet, tartalmazza viszont a pótalkatrészeket, a javítást, a pilóta- és karbantartószemélyzet-képzést - közölte Molnár Simon. Mindezt 320 millió dollárért, azaz 89,6 milliárd forintért kínálják. A gépek felújítva érkeznének, így még 4000 órát tudnának repülni, ami körülbelül 20 év használatot jelent.

A Lockheed része a programban a karbantartó személyzet képzése, az infrastruktúrális és modernizációs elemek szállítása lenne.

A Lockheed szerint azért lenne kedvezőbb az F-16-os bérlése a Gripenek helyett, mert a Gripenekbe szerintük nem tudják majd tökéletesen integrálni a NATO-szabványnak megfelelő fegyverzetet.

A svédekkel egyelőre a tervezettnél lassabban haladnak a tárgyalások. A Lockheed azonban úgy látja, akkor van csak esély az F-16-osokra, ha a svédekkel zsákutcába jutnak a tárgyalások. Elsősorban ugyanis gazdasági szempontú döntésről van szó. A Gripenek melletti döntés azonban még nem végleges, ezt Szabó János honvédelmi miniszter is megerősítette a múlt héten.

Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár szombaton azt mondta: örömteli, de megkésettnek tűnik az új ajánlat, mivel már megkezdődtek a svédekkel a tárgyalások. "Az amerikaiaknak még mindig ott a lehetőség arra, hogy a Magyarországnak szánt 14 Gripen vadászrepülőgép fegyverzetére tegyenek ajánlatot Svédországnak" - mondta Simicskó. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor közölte: minden ajánlatot a nemzetbiztonsági kabinet értékel, majd véleményt ad a kormánynak, érdemes-e foglalkozni vele. "A honvédelmi tárca érdemi vizsgálat nélkül elküldte a dokumentumot a nemzetbiztonsági kabinethez" - mondta az [origo]-nak Joós György, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának vezetője. "Azonban nem egy új ajánlatról van szó, hanem az ár- és hozzáférhetőségi adatokat tartalmazó dokumentum a helyes kifejezés. A dokumentum ugyanis tartalmilag és formailag nem felel meg egy ajánlatnak" - tette hozzá. Joós a svédekkel való tárgyalásról csupán annyit mondott, hogy azok folytatódnak.

A nemzetbiztonsági kabinet egyelőre még nem tűzte napirendre az F-16-osok ügyét, és azt sem tudni, mikorra várható a következő ülés - tudta meg az [origo] a Belügyminisztériumtól. Az F-16-osok a kormányülésen sem kerültek szóba. "Furcsa helyzet van, hiszen verseny után érkezett egy újabb jelölés" - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő. Hozzátette: a nemzetbiztonsági kabinet mindenképpen áttekinti az ajánlatot, majd javaslatot tesz a kormánynak, érdemes-e megfontolni az amerikai ajánlatot.

Kapcsándi Dóra

Korábbi cikkeink:

Fordulat lehet a vadászrepülők ügyében

Nem az olcsó amerikai F16-os ajánlatra

Új amerikai ajánlat érkezett F-16-os vadászgépekre

Svédország nyert a vadászgép-tenderen