Késésben a Lehel Csarnok átadása

Vágólapra másolva!
Nem várt műszaki nehézségek, illetve a munkálatok késlekedése a fő oka annak, hogy hónapokat késik az új Lehel Csarnok átadása - értesült a Népszava. A tervezett november 15-i határidő helyett csupán február 8-tól várják ide a vásárlókat. A beruházó hangsúlyozza: ő "már" decemberben meg tudná nyitni a csarnokot, de a kereskedők nem akarnak karácsony előtt költözni.
Vágólapra másolva!

Már augusztus végén át kellett volna adnia a kivitelezőnek a szerkezetkész ingatlant a beruházó Lehel Csarnok Kft. részére. Csak ebben az esetben költözhettünk volna be szeptember közepén - mondta Agárdi László, a Lehel Piaci Kereskedők Érdekvédelmi Egyesülete elnöke. Egyelőre azonban még a Hídépítő Rt. sem adta át az épületet. Amennyiben tartották volna a határidőket, már október végén, de legkésőbb novemberben megnyithatta volna kapuit a csarnok.

Az árusok szerződése szerint november 15. lett volna a csarnok nyitásának várható napja. Ehelyett február 8-án lesz az átadás. Információink szerint a több hónapos csúszás magyarázata egyrészről a munkálatok késlekedése, másrészről az, hogy nem várt műszaki problémák is felmerültek. Akadályozta a munka megkezdését, hogy az építési engedélyt - zsidó temetőre hivatkozva - megtámadták.

Weszelovszky Zoltán, a XIII. kerületi Fidesz-frakció vezetője tájékozódni kíván arról, miért csúszott a Lehel Csarnok átadása. Elképzelhetőnek tartja, hogy a tervek elkészítésekor bizonyos munkafázisok időtartamát alábecsülték, de a kivitelező késlekedését sem zárja ki a lehetséges okok közül. Mindezek együtt vagy külön-külön okozhatták a piac késői átadását.

Az egyértelmű, hogy csúszás van. Egyelőre azonban sok a bizonytalanság, s a szakértők egyetértettek abban, hogy nagy kockázatot vállalnának azzal, ha most megsürgetnék a munkát annak érdekében, hogy tartani tudják a határidőket - szögezte le Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke. Ebben az esetben ugyanis félő, hogy nem lenne megfelelő a munka. Okosabb tehát vállalni a későbbi átadást.

A karácsonyi vásárt az új csarnokban lehetne tartani, ám a kereskedők kívánságára az ünnepek előtt még nem nyitják meg az új piacot. - Az árusok érdekképviselete írásban fordult hozzánk, hogy amennyiben november 20. előtt nem nyitja meg kapuit a csarnok, akkor inkább az új esztendőben kezdenék meg az árusítást az új helyen - mondta Kuruc László, a Lehel Csarnok Kft. ügyvezetője.

Az ügyvezető elismerte: valóban akadtak műszaki nehézségek a kivitelezésben. A metróhoz való csatlakozást a vártnál nehezebben tudták megoldani a Lehel téren, hiszen meglehetősen mélyen kellett végezni az alapozást, s az emiatt megjelent talajvizet el kellett szivattyúzni, vízelvezetőket beépíteni. - Ezt nem lehetett látni előre, ám aki járatos az építészetben, tudja: ilyesmire számítani kell - tette hozzá.

A csarnok egyébként a közelmúltban kapta meg a módosított építési engedélyt. Az eredeti tervek szerint ugyanis a metrószinten csupán egyetlen nagy üzlethelyiséget alakítottak volna ki. Később azonban változtak az elképzelések, s ehhez módosítani kellett az engedélyt. Kuruc László hozzátette: a csarnok novemberi műszaki átadására meglesznek a szükséges engedélyek a közösségi területekre.